Den Asiatiske gedehams er på vej mod Danmark: Hvis du bliver stukket, skal du straks reagere

24/06/2024 11:44

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock.com
Asiatiske gedehams er observeret flere steder i Tyskland.

Mest læste i dag

Mens den asiatiske gedehams endnu ikke er blevet observeret i Danmark, spreder den sig hastigt og nærmer sig gradvist den danske grænse.

I Tyskland er der flere steder, hvor den er blevet observeret, og den vækker stor bekymring på grund af dens farlige natur.

Eksperter er enige om, at den asiatiske gedehams er her for at blive.

Biavlere er særligt bekymrede, da disse gedehamse er kendt for at angribe og dræbe honningbier, hvilket kan få alvorlige konsekvenser for økosystemet, hvis de får lov til at sprede sig yderligere.

Skulle den asiatiske gedehams nå til Danmark, er det vigtigt at huske én ting: Undgå at forsøge at fjerne et bo selv, og hvis du bliver stukket, søg straks sikkerhed.

Advarsel fra LANUV: Søg hurtigt sikkerhed efter et stik

"Børn eller voksne, der bliver stukket af en asiatisk hveps, bør straks søge sikkerhed i et lukket rum," siger Birgit Kaiser de Garcia, talskvinde for det statslige kontor for natur, miljø og forbrugerbeskyttelse (LANUV) i Nordrhein-Westfalen til WA.de.

Mens stikket i sig selv ikke er farligt for de fleste mennesker, kan det være smertefuldt. Problemet er den duftmærke, hvepsen efterlader, som identificerer den stukne som en "angriber" og kan udløse aggressive reaktioner fra andre hvepse.

"Selv hvis hvepsen forlader reden, vil den forfulgte person blive angrebet af andre hvepse og stukket gentagne gange - selv efter at være gået væk fra reden," forklarer den tyske talskvinde.

Sammenlignet med den hjemmehørende hveps, forsvarer den asiatiske gedehams sin rede langt mere aggressivt. Med kolonier på op til 2000 individer kan dette resultere i alvorlige smerter, og i værste fald dødsfald, som tidligere beskrevet af B.T., hvor 28 personer mistede livet som følge af stik fra asiatiske gedehamse.

Overlad boets fjernelse til eksperter

Overlad opgaven med at fjerne hvepseboet til fagfolk, lyder kraftigt appellen fra LANUV.

"Som ikke-ekspert bør man aldrig forsøge selv at fjerne et bo," understreger Kaiser de Garcia.

Også selvom du ikke selv udfører fjernelsen, må du ikke nærme dig boet uden fuldstændigt beskyttelsesudstyr, da stik fra den asiatiske gedehams kan trænge igennem almindelige insektdragter.

Sådan genkender du den asiatiske gedehams:

Det kan være nyttigt at kunne skelne mellem den asiatiske gedehams og den europæiske variant. Her er nogle kendetegn:

  • Hoved: Den europæiske hveps har et rødligt til sort hoved, mens den asiatiske har et sort hoved med en orange pande.

  • Thorax: Den europæiske hveps har en rødbrun thorax med et sort, V-formet mønster, mens den asiatiske er simpelthen sort.

  • Abdomen: Den asiatiske gedehams' mave er mørkere med sorte forreste segmenter og en orange-gul spids. Den europæiske har rødbrune og sorte segmenter med typiske gule baggrunde.

  • Ben: Den asiatiske gedehams har letgenkendelige gule ben, mens den europæiske har mørke ben.

Hvis du observerer en asiatisk gedehams i Danmark, er det vigtigt, at du rapporterer det til de relevante myndigheder.