Det er grimt at se på, skadeligt for miljøet – og regningen for oprydningen ender ofte hos samfundet. Udsagn som disse hører man ofte, i takt med at klima- og miljødebatten fylder mere og mere i den offentlige samtale.
Når snakken falder på klimaindsats, er det ikke ualmindeligt, at folk hurtigt begynder at pege fingre ad hinanden og fremhæve deres egen indsats. Alligevel er der nogle problemer, som vi i højere grad deler ansvaret for.
Et tydeligt eksempel er den stigende mængde affald i naturen og langs vejene. Mange bilister vælger nemlig at bruge bilvinduet som skraldespand i stedet for at tage affaldet med og smide det ud i en skraldespand derhjemme eller på et offentligt sted.
En undersøgelse foretaget af YouGov for Gjensidige viser, at fire ud af ti danskere det seneste år har set bilister smide affald ud ad vinduet. Det oplyser Gjensidige i en pressemeddelelse.
Til gengæld er det kun seks procent, der selv indrømmer at have gjort det samme – en markant forskel, som peger på en uoverensstemmelse mellem, hvad folk ser, og hvad de selv erkender.
Ifølge Lene Rasmussen, skadedirektør i Gjensidige, tyder resultaterne på, at mange godt ved, det er forkert at smide affald ud ad bilen – men alt for mange gør det alligevel.
“Mit indtryk er, at mange ikke kunne finde på at smide affald på gaden, hvis andre så det, men at det føles mere konsekvensfrit at kaste det ud af bilvinduet og køre videre. Det er dog en rigtig dårlig vane, som både koster penge og belaster miljøet,” siger hun.
Vejdirektoratet indsamler hvert år mellem 700 og 900 tons affald langs statsvejene. Det drejer sig primært om cigaretskodder, mademballage, plastposer og dåser – affaldstyper med lang nedbrydningstid, som forurener naturen i mange år.
“Skraldet skader både miljø, dyreliv og trafiksikkerhed. Det kræver ikke mere end et stop ved en rasteplads eller en tankstation at komme af med sit affald – eller blot lidt tålmodighed, indtil man er hjemme ved egen skraldespand,” afslutter Lene Rasmussen.