Bekymrende tal: Undersøgelse afslører tendens om covid-senfølger

15/03/2021 13:27

|

Redaktionen

Foto: Shutterstock.com

Mest læste i dag

En ny undersøgelse udført på Universitet i Bergen, Norge, har afsløret bekymrende tendenser om de mange senfølger der kan ramme coronapatienter i alle aldre.

”Når vi så patienterne efter seks måneder, så vi, at over 60 procent havde langtidsgener,”

Det fortæller professor Rebecca Cox fra Universitetet i Bergen, der har været centrum for en ny undersøgelse udført af norske og amerikanske forskere – det skriver B.T.

Målet med undersøgelsen var at kortlægge hvilke senfølger coronapatienter kan opleve, og hvem der kan blive ramt af disse symptomer.

Derfor har forskergruppen fulgt i alt 2697 personer i et halvt år, efter det blev konstateret covid-positive, og resultatet bekymrer forskerne.

”Det, der er vældigt bekymrende, er, at mange unge voksne mellem 16 og 30 år har vejrtrækningsproblemer og hukommelsessvigt,” – udtaler Rebecca Cox der tilføjer, at særligt kvinder kan blive hårdt ramt.

”Vi har set, at normalt raske kvinder slider mest med langtidskomplikationer og lungekomplikationer,”

Resultatet understøttes af tidligere undersøgelser. Blandt andet en kinesisk undersøgelse, der blev offentliggjort i det anerkendte lægetidsskrift ’The Lancet’.

Denne undersøgelse, blandt andet foretaget i Wuhan-provinsen, fortalte ligeledes om senfølger som koncentrationsbesvær, udmattelse, hukommelsessvigts samt ændret lugte- og smagssans, og konstaterede ligeledes senfølger hos over halvdelen af de smittede.

For afdelingsleder og professor ved akutmedicinsk afdeling ved Oslo Universitetssykehus, Dag Jacobsen, er resultatet af den seneste undersøgelse ikke en overraskelse.

”Det forstærker jo bare det, vi har sagt hele tiden om, at covid-19 ikke er som en almindelig influenza, som nogle stadig siger,” – siger han og tilføjer:

”Her er der et betydeligt antal, der får senfølger,”