Bekymrende mange danskere laver stor fejl, når de skal flette ind på motorvejen

11/10/2023 12:54

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Google Street View
Næsten hver tredje dansker kender ikke reglen.

Mest læste i dag

Danskerne viser sig at være distraherede i trafikken, primært fordi de overvurderer deres færdigheder bag rattet. Dette er konklusionen fra en tidligere undersøgelse udført af Epinion for Codan i 2019.

Forbløffende 81 procent af danske bilister tror, at de uden forberedelse ville bestå en køreprøve. Ikke desto mindre er det kun ganske få, der kan besvare fem udvalgte spørgsmål om trafikregler korrekt. Dette fremgår af en ny undersøgelse blandt 1.250 danskere med kørekort ifølge en pressemeddelelse fra Codan Forsikring.

Antallet af trafikulykker i Danmark har været uændret i mange år, og faktisk viser Codans skadesstatistik en svag stigning i antallet af kollisioner med motorkøretøjer. Diverse undersøgelser indikerer, at de fleste ulykker opstår på grund af manglende opmærksomhed hos bilisterne. Camilla Amstrup, direktør for privatkunder hos Codan, forklarer:

"Når vi trods sikrere veje og mere avancerede biler ikke har formået at reducere antallet af trafikulykker, skyldes det, at mange danske bilister ikke tager deres ansvar bag rattet seriøst. Enten er de distraherede, eller også overvurderer de deres egne evner og kører for hurtigt eller for tæt på andre køretøjer. Resultatet er, at de ofte fejlvurderer situationer i trafikken, som f.eks. at skifte vognbane forkert eller misforstå vejskilte."

Ud over deres overvurderede evner i forhold til køreprøver viser Codans undersøgelse også, at kun fem procent af danske bilister generelt anser deres køreevner for at være under gennemsnittet.

Indkørsel på motorveje

Undersøgelsen afslører desuden, at omkring 30 procent - eller omtrent en tredjedel - ikke er klar over, at begge køretøjer har ansvaret for at give plads til indkørsel på motorvejen ved sammenfletninger. Det betyder, at både lastbilen og den sølvgrå bil på billedet nedenfor er ansvarlige for at sikre en sikker indkørsel på motorvejen.

Foto: Google Street View