Farvel til kogte kartofler: Du opfordres til at fjerne dem fra din kost af denne grund

09/06/2024 14:50

|

Nicolai Busekist

Mad
Der findes mange versioner af kogte kartofler. Nogle foretrækker dem næsten al dente, mens andre kan lide, at de nærmest er som en puré.

Mest læste i dag

Kartofler er en af de mest grundlæggende og alsidige fødevarer i middelhavskosten. Udover de mange måder at tilberede dem på, er den også hovedingrediensen i mange retter og tilbehør. Det omfatter alt fra gryderetter til tapas, og dækker over både forretter og hovedretter.

Blandt de forskellige måder at tilberede kartofler på, har kogte kartofler altid været populære på grund af deres enkelhed. Denne version består simpelthen af at koge en god mængde vand og lade kartoflerne koge, indtil de bliver bløde.

Der er flere versioner af kogte kartofler. Nogle foretrækker dem næsten al dente, mens andre kan lide, at det er lidt som en puré. Nogle gange afhænger det ikke så meget af den, der tilbereder dem, men af selve opskriften.

I lang tid har kogte kartofler i alle deres former været den sundeste måde at indtage kartofler på. Det står i kontrast til f.eks. kalorierige pommes frites, da kogte kartofler altid har været som den version med færrest kalorier og mest velegnet til dem, der følger en diæt eller holder øje med deres kost.

Læger opfordrer til at fjerne kogte kartofler fra kosten

Ifølge en artikel i El Español forklarer professor i forebyggende medicin og folkesundhed ved Navarra Universitet og en af de mest betydningsfulde specialister inden for middelhavskosten i sin bog '¿Qué comes? Ciencia y conciencia para resistir' om, hvorfor man bør undgå dem.

"Vi plejer at skrælle kartoflerne, og ved at gøre det, fjerner vi størstedelen af deres C-vitamin, sammen med fiber og andre næringsstoffer," skriver han.

Der er tre argumenter for, at læger opfordrer til at undgå kartofler. For det første er det ikke grøntsager, da kartofler har mere tilfælles med brød og pasta. For det andet har kartofler et højt glykæmisk indeks, hvilket påvirker diabetes negativt. Hertil indeholder de også meget lidt fiber og protein.

Den sidste grund til at undgå kartofler er deres lave evne til at mætte, hvilket ikke hjælper med at begrænse kalorieindtaget ved at reducere sultfølelsen.