Det enkle trick, der giver de sprødeste ovnristede kartofler nogensinde

03/07/2024 16:39

|

Nicolai Busekist

Mad
Foto: Shutterstock.com
Hvis du vil være sikker på at få de sprødeste ovnristede kartofler, er du nødt til at gribe det korrekt an.

Mest læste i dag

For at få de sprødeste ovnbagte kartofler skal du først koge dem. Denne teknik er velkendt i Storbritannien. Skær kartoflerne i skiver, kog dem i saltet vand, ryst dem, og steg dem i varm olie. Det resulterer i en kartoffel, der nærmest knækker, når du bider i den.

Hvorfor gør forkogning en forskel? Kogning gør kartoflerne møre indeni og stivelsesholdige udenpå. Når du steger dem i varm olie, bliver det ydre stivelsesholdige lag sprødt.

Hvis du kun ændrer din teknik til at forkoge kartoflerne, vil du allerede se en stor forbedring. Men du kan gøre dem endnu bedre med bagepulver, andefedt og en god rystning.

Sådan forkoger du kartofler

Kogning af kartoflerne før bagning gør dem møre og 'fluffy', så de ikke skal steges i evigheder. Det resulterer også i en stivelsesholdig overflade, der bliver sprød ved bagning. For de mest stivelsesholdige kartofler, skal du vælge melholdige sorter som russets, og ikke voksagtige sorter som røde kartofler.

Skræl kartoflerne og kog dem i vand med lidt bagepulver (¼ teskefuld pr. liter vand). Bagepulveret nedbryder kartoflerne lidt og øger overfladestivelsen. Når de er kogte og drænet, skal du ryste dem godt, så de bliver dækket af en stivelsesholdig film.

Flere tips til perfekte ovnkartofler

Det virkelige trick er at have en rygende varm bageplade og olie. Nigella Lawson siger, at hvis det ikke er brændende varmt, har du ingen chance. Forvarm din bageplade og olie i ovnen.

Hvilken olie? Ande- og gåsefedt er klassikere med god grund. De har høje røgpunkter og smager godt. Oksetalg er også lækkert (tænk på pommes frites fra McDonald's). Neutrale olier som raps- og saflorolie virker også fint.

Den eneste krydderi, du virkelig har brug for, er salt og peber, men du kan tilføje mere. Tilsæt laurbærblade til kogevandet i starten, eller hæld hvidløgssmør og persille over de færdige kartofler.

Jamie Oliver anbefaler at blande kartoflerne med klementinskræl og salvie, før du steger dem. Når du har opnået sprøde, gyldne kartofler, kan du lege med smagen som du vil.