VVS-mand afslører: Dette betyder tallene på radiatorhåndtaget i virkeligheden

06/11/2023 12:21

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Det kolde vejr er for alvor kommet, og i mange husstande gør man sig klar til at skrue op for varmen. Derfor har en VVS-ekspert kommet med råd til din radiator og særligt at få styr på håndtaget.

Mest læste i dag

Radiatorerne i din bolig har formentlig en knap fastgjort på siden med en nummerindstilling. Denne kaldes en termostatisk radiatortermostat (TRV), og dens formål er at regulere eller afbryde strømmen af varmt vand til radiatoren.

Men er du klar over, hvad tallene faktisk repræsenterer? Der er ofte en misforståelse om, at de styrer radiatorens temperatur – altså, jo højere nummer, desto varmere bliver radiatoren.

Nathan Martin-Nicholls, en VVS-ekspert hos INHOUSE Plumbing and Heating, bekræfter, at dette er et af de hyppigst stillede spørgsmål fra hans kunder, og han forklarer rutinemæssigt husstande, hvad tallene virkelig indikerer: "Tallene refererer faktisk til rumtemperaturen, ikke radiatorens temperatur."

Tallene på TRV'en korresponderer faktisk til rumtemperaturen. Som en vejledning: 0 = 0°C (slukket); * = 7°C (normalt et snefnugssymbol eller en prik); 1 = 10°C; 2 = 15°C; 3 = 20°C; 4 = 25°C.

Så TRV'en aflæser effektivt rumtemperaturen og regulerer derefter mængden af varmt vand, der strømmer ind i radiatoren. Dermed kan den afgøre, om et rum er koldt, og i så fald tillader den mere varmt vand at cirkulere gennem radiatoren.

På samme måde kan den også afgøre, om et rum er varmt, og vil derfor begrænse mængden af varmt vand, der tilføres radiatoren for at opretholde rumtemperaturen.

I en samtale med Sun tilføjede Nathan: "TRV'er udgør en simpel metode til fuld temperaturstyring på radiatorene i de rum, hvor du har TRV'er installeret. Deres største fordel er, at de kan spare dig penge på varmeregningen, hvis du bruger dem korrekt."

Flere tips til opvarmning

Dette kommer efter, at en ekspert inden for energiregninger afslørede, at der er nogle teknikker, du kan afprøve med din radiator for at optimere din opvarmning i år.

Chris Shaw, administrerende direktør for Utility Bidder, anbefalede folk at placere møbler strategisk væk fra radiatorerne, da møblerne vil absorbere varmen, hvis de står direkte foran dem. Samtidig bør du sørge for at holde træk ude af dit hjem ved at kontrollere eventuelle klaplåger og din brevsprække for mulige træk. "Simpelthen at vide, hvor du skal placere møbler i dit hjem, lade badeværelsesdøren stå åben under brusebadet og udnytte så meget sollys som muligt i løbet af dagen kan bidrage til at holde dig varm i længere tid," afsluttede han med at sige: "I disse økonomisk usikre tider kan små ændringer i din bolig potentielt have en stor effekt."

Kilde: The Mirror