Læge advarer mod populær frisure til mænd

14/10/2023 19:10

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock.com
Hvis du er til den populære frisure, skal du være påpasselig.

Mest læste i dag

Flere kendte personligheder som Jared Leto, Leonardo DiCaprio, Jake Gyllenhaal - ja, selv Nicklas Bendtner har prøvet den. Den velkendte "man bun" er blevet set på utallige berømtheder og er nu også en almindelig syn i bybilledet.

Læger advarer mod den populære frisure. Foto: Shutterstock

Desværre bringer eksperter nu en skuffende nyhed til alle mænd, der omfavner denne populære frisure. Ifølge det amerikanske websted Science Mic kan den moderne håroprykning føre til en lidelse kaldet "traction alopecia."

Dermatologen Sabra Sullivan ser denne problemstilling meget ofte. "Det er virkelig udbredt. Jeg ser det sandsynligvis en til to gange om ugen," siger hun til Mic.

Håret kan ikke klare det

Traction alopecia medfører tilbagetrækning af hårlinjen og fremtrædende tindinger som en direkte konsekvens af, at håret er blevet trukket stramt tilbage i længere tid. "Det trækker i hårsækkene på en måde, som håret ikke kan klare," forklarer Sullivan til Science Mic og tilføjer, at denne frisure over tid kan resultere i døde hårsække og permanent dannelse af ar.

Eksperter rapporterer en stigning i antallet af mænd, der lider af denne tilstand, men det påvirker også kvinder, der foretrækker stramme hestehaler. "Når dine hårsække først er beskadiget, vil håret ikke vokse tilbage," siger stylist Dennis Zuniga.

Dermatologen Lars Norlén, en lektor fra Sverige, genkender også dette problem. "Det er ikke noget nyt. Hvis du bærer en stram frisure over en længere periode, vil du i sidste ende ødelægge dine hårsække, og håret vil aldrig komme tilbage. Dette sker ikke for alle, men det er ikke usædvanligt hos dem, der har stramme frisurer over længere tid," forklarer han til svenske Metro. Han tilføjer, at dette problem ofte ses hos mænd, der bærer knold, men det er mest almindeligt blandt kvinder.

Sabra Sullivan har et klogt råd til mænd med langt hår, der elsker "man bun" -stilen: "Undgå at stramme frisuren for meget. Du ønsker ikke at ende med at skulle have en hårtransplantation senere i livet."