Har du én af disse danske mønter? Kan idag sælges for flercifret tusindkroners beløb

21/04/2024 21:18

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock.dk
Formålet med at fremstille mønter er at give dem en handelsværdi. Visse mønter kan dog overskride deres egentlige værdi, især hvis de er sjældne eller meget gamle. Dette er tilfældet med adskillige danske en-øre-mønter, for eksempel.

Mest læste i dag

Selvom de ikke længere kan anvendes i den lokale købmand, betyder det ikke nødvendigvis, at udgåede mønter ikke har værdi. Ifølge mønteksperten Claus Johansen fra montbutikken.dk, der har beskæftiget sig med gamle mønter siden 2007, afhænger værdien ofte af sjældenheden.

Et eksempel er 68 danske 25-øre-mønter, der er til salg på Den Blå Avis (DBA) for 100 kroner, selvom mønten blev ugyldig i 2008 og fjernet fra betalingssystemet i 2011.

På samme måde kan man finde en svensk 25-øre-mønt fra 1953 til salg til 60 gange sin oprindelige værdi, nemlig 15 kroner, selvom den også er udgået i Sverige.

Det er dog vigtigt at bemærke, at mønternes høje pris på salgsannoncer ikke nødvendigvis afspejler deres faktiske værdi - de skal først blive solgt. Ifølge mønteksperten Johansen er den danske 25-øre-mønt generelt ikke særlig værdifuld på grund af dens store oplag. Generelt afhænger mønters værdi af deres alder og stand, så en 25-øre-mønt eller lignende kan være mange penge værd, hvis den er fra et særligt år.

For eksempel rapporterer DBA Guide, at en 10-øre-mønt fra visse årgange kan være op til 300 kroner værd ifølge historie-online.dk.

Hvis man ønsker at undersøge, om man har nogle værdifulde gamle mønter, har Johansen en god tommelfingerregel: "Når vi taler om danske mønter, plejer jeg at sige, at mønter fra før 1924 har en vis værdi," udtaler han.

Som med enhver regel er der dog undtagelser, og mønteksperten påpeger, at mange mennesker har mønter, der stammer tilbage fra år 0 og det gamle Rom, som de tror er meget værdifulde på grund af deres høje alder.

Dette er dog ofte ikke tilfældet, da der findes et stort antal af disse mønter. Mønters værdi afhænger primært af deres sjældenhed, da det primært er samlere, der køber gamle mønter.

Hvis man derfor har en mønt, som man tror måske er meget værdifuld, forklarer Johansen, at man kan slå den op på nettet og se, hvor mange der blev lavet i det pågældende år.

"Jo mindre oplag, desto mere er mønten værd," forklarer han til DBA Guide og understreger samtidig, at standen naturligvis også er vigtig.

Hvis man har en stor samling af gamle danske mønter, er det især værd at lede efter en-øre-mønter fra 1876 og 1881, da de kan blive solgt for op til 10.000 kroner. Selv en-øre-mønter fra disse år i dårlig kvalitet bliver solgt for omkring 500 kroner. Johansen ønsker ikke at afsløre det dyreste møntsalg, han kender til, men han afslører, at det er langt over 10.000 kroner, så der er mulighed for at tjene penge på gamle mønter.

Et eksempel på dette er en historie fra 2016 i Jyllands-Posten, hvor en britisk mand fandt en gammel mønt i sin søns legetøjskasse, som viste sig at være cirka 2 millioner kroner værd.