Er din læge på ferie? Disse recepter kan apoteket forny for dig

09/08/2023 18:30

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Så behøver man ikke forstyrre lægevagten!

Mest læste i dag

Der er et par uger til, din kommende sommerferie, og du er i færd med at få de sidste ting helt på plads.

Pludselig går det op for dig, at du muligvis ikke har tilstrækkelig mængde af din receptpligtige medicin til at dække hele ferieperioden. Dette får dig til at tage kontakt til din læge med henblik på at få fornyet din recept.

Dog støder du på en udfordring i forsøget på at få fat på lægen. Det viser sig nemlig, at lægepraksissen holder sommerlukket i hele tre uger.

Inden du begynder at panikere over, hvordan du skal håndtere situationen, er det værd at huske, at der er en mulighed for hjælp fra lægevagten, når det gælder fornyelse af recepter. Dette bør dog kun overvejes i nødsituationer, da lægevagtens ressourcer og tid primært bør anvendes til akutte tilfælde.

Heldigvis er der en anden løsning til rådighed for dig – du kan faktisk få din recept fornyet på visse typer medicin direkte på apoteket. Her er det en behandlerfarmaceut, der har beføjelse til at forny recepten. Dette betyder, at du i løbet af din ferieperiode ikke behøver at lægge ekstra pres på lægevagten eller Akuttelefonen, som er designet til at håndtere presserende og mere alvorlige henvendelser fra sygdomsramte borgere.

Disse typer medicin kan apoteket forny

De typer medicin, som apoteket kan forny recepten på, inkluderer præparater mod forhøjet blodtryk, kolesterolproblemer, astma, KOL, allergi og knogleskørhed. Derudover er det også muligt at få fornyet recepten på insulin, medicin mod syreoverskud i maven, forebyggende medicin til behandling af den kroniske tarmsygdom colitis ulcerosa, adrenalin mod anafylaktisk chok, hormonnæsespray mod allergi samt hormoncreme til behandling af eksem og psoriasis.

For at kunne få fornyet recepten gennem apoteket skal du have været i en stabil behandling med medicinen i mindst et halvt år og have en aktuel recept fra din læge. Hvis det drejer sig om fornyelse af P-piller, kræves det, at du har anvendt dem i minimum et år.

Prisen for at få apoteket til at forny recepten er 20 kr., og apoteket vil kun kunne udlevere den mindste pakningsstørrelse. Efterfølgende bør du kontakte din egen læge, når klinikken genåbner efter påskeferien.

Du kan læse mere om behandlerfarmaceuten og deres rolle på https://www.apoteket.dk/raadgivning/paa-apoteket/behandlerfarmaceut.