Eksperter udsender foruroligende advarsel: Derfor skal du ikke tage varme brusebade

27/03/2024 06:30

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock.com
En ny undersøgelse har fået eksperter til at advare mod at tage varme brusebade, da det kan have store konsekvenser.

Mest læste i dag

Mange mennesker nyder følelsen af et varmt brusebad, uden måske at være bevidste om de mulige negative virkninger det kan have.

Et varmt brusebad kan være skadeligt for både hud og hår, og det kan også forstyrre din søvnkvalitet. Ifølge en rapport fra Daily Star, citeret af en forskergruppe, kan det i de mest ekstreme tilfælde være livstruende.

Daglige varme brusebade kan strippe huden for dens naturlige olier, hvilket fører til tør, skællende, og kløende hud, samt til et kedeligt hår med splittede ender.

"Sygdomme såsom eksem eller psoriasis kan blive markant værre af varme brusebade. Den høje temperatur forøger irritation og inflammation, hvilket kan intensivere udbrud og øge ubehaget," nævnes det i forskningsrapporten.

Overdrevent varmt brusevand kan ligeledes overbelaste hjertet, især hvis du allerede lider af kardiovaskulære problemer, hvilket kan føre til alvorlige konsekvenser. I det værste scenario kan det resultere i, at man kollapser i brusebadet.

"Et varmt brusebad får blodkarrene til at udvide sig, hvilket gør, at hjertet skal arbejde hårdere for at opretholde blodcirkulationen," fortsætter rapporten.

"Dette ekstra pres kan være problematisk for dem med eksisterende hjerteproblemer, og kan potentielt øge det kardiovaskulære stressniveau. For de med hjertesygdomme kan dette resultere i svimmelhed, hvilket forhøjer risikoen for at falde eller pådrage sig andre skader i brusebadet."

Forskere advarer også om, at et varmt brusebad kan forstyrre din søvn ved at påvirke kroppens naturlige afkølingsproces, som er vigtig for at falde i søvn.

Desuden kan dampen fra et varmt brusebad forværre astma og sprede bakterier fra mugne fliser ind i åndedrætssystemet. Risikoen for hudforbrændinger og bakterie- eller svampevækst i brusehoveder, hvis de ikke rengøres regelmæssigt, er også nævnt i rapporten.

"Millioner kan være i fare for hud- og hjerteproblemer på grund af varme brusebade. Den umiddelbare behag et varmt brusebad giver, kan faktisk have en skadelig effekt på både huden og det kardiovaskulære system på længere sigt," konkluderer rapporten.

Eleanor Potter, der står bag forskningen, understreger vigtigheden af moderation og opmærksomhed.

"Det handler om at finde en balance. At tage kortere, mindre varme brusebade kan reducere disse risici," udtaler hun.