Når du er oppe om natten og bruger toilettet, kan det virke fristende at lade være med at skylle ud. Mange tænker, at det er en hensynsfuld gestus over for dem, der sover tungt, og samtidig sparer man lidt vand – og penge.
Men hvad er egentlig fordelene og ulemperne ved at undlade skylningen? Hvordan påvirker det både miljøet og økonomien at springe en skylning over?
Iltalehti giver nu svar på disse spørgsmål.
Minimal besparelse
Ifølge Tarja Marjomaa, ekspert fra Work Efficiency Society, er der ikke store besparelser at hente, da moderne toiletter allerede bruger meget lidt vand.
"At springe et par skylninger over om natten vil ikke give væsentlige besparelser," forklarer hun.
Toiletter med lavt vandforbrug bruger typisk under fire liter pr. skyl, mens ældre modeller kan bruge op til seks liter.
Kan blive dyrt i længden
Der er dog andre faktorer at overveje. Hvis toilettet ikke skylles regelmæssigt, kan urinrester ophobe sig, hvilket kan føre til et større rengøringsbehov.
Marjomaa understreger, at manglende skylning på sigt kan kræve stærkere rengøringsmidler, hvilket både er dårligt for miljøet og kan blive dyrt.
Hun anbefaler derfor, at man altid skyller ud, når man er færdig, uanset tidspunkt på døgnet.
Hvis man virkelig ønsker at spare vand og penge, kan det være en god idé at fokusere på regelmæssig vedligeholdelse af toiletterne.
I den forbindelse foreslår Marjomaa, at man tjekker for eventuelle utætheder, som kan føre til unødvendigt vandspild.