Alt for få danskere er bekendt med denne 'nye' p-regel.

29/08/2023 09:30

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Mads Dalegaard/Ritzau Scanpix
Mange danskere går fortsat med den opfattelse, at man højest kan få en p-afgift for samme parkering. Sådan hænger det dog ikke sammen.

Mest læste i dag

Da en bilist vendte tilbage til sin parkerede bil, fandt han ikke kun én, men to afgifter placeret under vinduesviskeren. Dette rejste spørgsmålet: Er det overhovedet juridisk tilladt at pålægge flere end én afgift for samme overtrædelse af parkeringsreglerne?

Det grundlæggende princip i lovgivningen har altid været, at en person kun kan straffes én gang for den samme overtrædelse.

"Bilisten var ikke i nærheden af sin bil i den pågældende tidsperiode og kunne derfor ikke være klar over, at han havde begået en fejl første gang. Det var ikke angivet i færdselsloven, at der kunne pålægges flere afgifter for samme overtrædelse. Vi valgte derfor at føre denne principielle sag videre til retten. Lovgivningen skal have en klar hjemmel til at straffe borgerne," udtalte advokat Casper Schad fra FDM.

Kommunen havde dog en anden opfattelse. De hævdede, at bilisten forsøgte at omgå reglerne ved bevidst at fjerne den første afgift og undlade at betale for parkering.

Dette førte til, at sagen blev eskaleret til Østre Landsret. Her blev det fastslået, at der kun kan pålægges én afgift for én specifik overtrædelse.

Så mange afgifter kan du få

Men tiderne ændrer sig, og det gælder også lovgivningen. For at forhindre bilister i bevidst at omgå loven for at undgå at betale det fulde parkeringsgebyr, blev loven ændret.

Dette betyder, at det i dag er muligt at få op til tre afgifter for samme ulovlige parkering på offentlige parkeringsområder. Dog er det vigtigt at bemærke, at der skal gå mindst 24 timer mellem udstedelsen af hver afgift.

Denne lovændring har skabt forvirring blandt mange bilister, der stadig fastholder, at når man først har modtaget en bøde, kan man lade sin bil stå parkeret så længe som ønsket.