Politi: Risikoen er mindre hvis du gør dette

28/10/2021 09:12

|

Christina Hansen

Foto: Niclas Jessen

Mest læste i dag

Risikoen for at blive udsat for indbrud er blev langt mindre de seneste år.

Antallet af indbrud i Syd- og Sønderjylland er næsten halveret siden 2019.

Syd- og Sønderjyllands Politi har fået sat en stopper for hele to indbrudstyve.

Onsdag blev en 34-årig mand varetægtsfængslet i fire uger sigtet for en lang række indbrud i Haderslev.

Tirsdag blev en 37-årig mand fra Esbjerg varetægtsfængslet i fire uger efter et indbrudsforsøg, der endte i vold natten til i tirsdag. 

I forbindelse med en række indbrud i Haderslev i weekenden anholdt politiet mandag en 34-årig mand fra Haderslev-området.

Manden blev ved retten i Sønderborg onsdag varetægtsfængslet i fire uger.

Den 34-årige mistænkes for yderligere en række indbrud begået det seneste halve år, som Syd- og Sønderjyllands Politi efterforsker.

"Vi glæder os over at have stoppet tyven. Vi har på det seneste oplevet en del indbrud i Haderslev Kommune, men regner med at have dæmmet op for en stor del af det med anholdelsen i Haderslev," siger politiinspektør Jeppe Kjærgaard fra Syd- og Sønderjyllands Politi.

Retten i Esbjerg varetægtsfængslede tirsdag en 37-årig esbjergenser i fire uger efter et indbrudsforsøg, der natten til onsdag endte med et overfald og trusler på livet.

Den 37-årige var brudt ind i en kælder i en beboelsesejendom, da han blev opdaget af en beboer.

Han slog beboeren i hovedet flere gange, inden beboeren overmandede ham og holdt ham fast til politiet kom frem. Tyven forsøgte at komme derfra ved at true med at have en pistol.

"Man kan som borger godt blive utryg, når man hører om indbrud, men risikoen for at blive udsat for indbrud er blevet væsentligt mindre. Dels har vi fået fængslet de to gerningsmænd, dels viser de seneste tal, at antallet af indbrud falder drastisk her i området", siger politiinspektør Jeppe Kjærgaard.

De første ni måneder i år har der været 677 indbrud i beboelser i Syd- og Sønderjylland, mens der i samme periode i 2019 var 1253 indbrud.

Det vil sige et fald på 46 procent.

Sammenlignet med 2020 er antallet af indbrud faldet med 25 procent selv om sidste år var atypisk på grund af corona-pandemien, hvor mange arbejdede hjemme og indbrudstyvene derfor havde svære vilkår.

I de første tre kvartaler af 2020 brød tyve ind i syd- og sønderjyske hjem 897 gange.

"Vi er meget glade for udviklingen og har fortsat stort fokus på at bekæmpe indbrud og lægger vores patruljering efter det. Men borgerne kan også selv gøre en del for at forebygge," siger Jeppe Kjærgaard. 

Der er mange ting, man selv kan gøre for at undgå indbrud. 

"En undersøgelse viser, at hvis man er aktiv med nabohjælp, kan op til en fjerdedel af alle indbrud forhindres," siger vicepolitiinspektør og leder af Forebyggelsessektionen ved Syd- og Sønderjyllands Politi Christian Østergaard.

Og så hjælper det at lukke og låse vinduer og døre. I 23,9 procent af indbrudstilfældene i Syd- og Sønderjylland har tyvene fået adgang gennem en ulåst dør eller et åbent vindue, oplyser Christian Østergaard.