Otte ud af ti har svært ved dette: Husk det nu!

02/11/2021 09:29

|

Christina Hansen

Foto: Gjensidige Forsikring

Mest læste i dag

Otte ud af ti har svært ved at se de bløde trafikanter i mørket, og det er ikke uden grund.

Halvdelen af danske cyklister glemmer nemlig lyset, når de cykler i mørket, viser en ny undersøgelse.

Mørket er ved at lægge sig over den danske morgen- og eftermiddagstrafik, og med det opstår en årlig udfordring med potentielt livsfarlige konsekvenser. Otte ud af ti bilister har nemlig svært ved at se cyklister i trafikken, når mørket har lagt sig.  

Det viser en ny undersøgelse, som Kantar Gallup har foretaget for Gjensidige.  

”Langt de fleste ulykker mellem biler og cyklister sker i kryds, og her spiller synlighed en stor rolle. At så stor en andel af bilisterne oplever at overse cyklister er derfor også stærkt bekymrende,” siger skadedirektør i Gjensidige, Henrik Sagild.  

Cyklisterne glemmer lyset 

Men der er en god grund til, at mange bilister har svært ved at se nogle af de bløde trafikanter. For cyklisterne er nemlig særdeles glemsomme, når det kommer til at gøre opmærksomme på sig selv.  

Undersøgelsen viser nemlig, at hver anden cyklist ikke har cykellygter på cyklen, når de bevæger sig ud i trafikkens mørke timer. Det er et stort problem, fortæller Henrik Sagild.  

”Vi ved, at cykeltrafikken er stigende år for år, og med tanke på, at vi fremover vil se endnu flere bløde trafikanter, bliver det endnu vigtigere, at de gør sig synlige for den øvrige trafik, så vi får færre ulykker,” siger Henrik Sagild.  

Frem mod 2030 er der sat en politisk målsætning om at halvere antallet af dræbte og alvorligt tilskadekomne i trafikken. De seneste 3 år er 180 personer blevet dræbt i trafikken årligt, og en stor del af disse er bløde trafikanter. 

Om undersøgelsen

Undersøgelsen er foretaget i september 2021 af Kantar Gallup for Gjensidige blandt 1166  repræsentativt udvalgte danskere.

Bærer du som cyklist ekstra reflekser, refleksvest eller lygter i de mørke måneder?