Kvinde udsat for bedrageri med MitID

02/02/2022 15:21

|

Christina Hansen

Foto: LB forsikring

Mest læste i dag

Tirsdag eftermiddag fik Østjyllands Politi en henvendelse fra en 72-årig kvinde fra Grenaa, der dagen forinden var blevet snydt af en ukendt mand, der havde ringet hende op og udgav sig for at være fra Digitaliseringsstyrelsen.

Kvinden var blevet ringet op mandag ved 16-tiden, og manden i telefonen havde fortalt hende, at hun ikke havde fået skiftet til MitID og at tiden snart løb ud. Manden tilbød at hjælpe kvinden, men skulle i den forbindelse bruge hendes login til NemID, hvilket kvinden oplyste til ham.

Senere fandt kvinden ud af, det der var forsvundet nogle penge fra hendes bankkonto, og hun fik herefter spærret både NemID og bankkonto, det skriver Østjyllands Politi i en døgnrapport.

Gode råd fra politiet

Politiet har desværre oplevet, at svindlere kontakter nogle borgere på sms, e-mail eller via telefonopkald og tilbyder ”hjælp” med overgangen fra NemID til MitID. ”Hjælpen” består ofte i, at de franarrer folk deres personlige oplysninger og bagefter hæver penge på deres konto.

Politiet advarer kraftigt mod at afgive personlige oplysninger via telefonen eller via links man modtager i sms’er og på e-mails. Al kommunikation om MitID foregår udelukkende via e-Boks eller netbank. E-mails, opkald og sms’er om MitID er derfor ikke troværdige. Heller ikke selv om det ser ud som om, henvendelsen kommer fra banken eller Digitaliseringsstyrelsen.

Gode råd til at undgå at blive snydt i forbindelse med overgangen til MitID:

  • Afvent, at du bliver kontaktet af din bank, når det er blevet din tur til at overgå til MitID. Kontakten foregår kun via netbank eller e-Boks.
  • Ignorer e-mails, opkald eller sms’er om MitID.
  • Tag aldrig et billede af dit NemID-nøglekort og udlevér aldrig koderne til andre.
  • Ring til din bank, hvis du er i tvivl om en henvendelse angående MitID.