Står din kats navn på listen? Her er de 10 mest populære kattenavne i 2023

21/02/2024 18:13

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Der er flere nye navne på listen.

Mest læste i dag

Det er almindeligt kendt, at katte følger deres egne stier. Støder du imidlertid på en killing under din færd, er chancerne høje for, at den bærer navnet Luna, Molly, Simba eller Milo – uafhængigt af om den reagerer på dit kald eller ej. Disse navne er nemlig de foretrukne blandt de nyregistrerede kattenavne i 2023.

I januar måned gennemgår Agria Dyreforsikring traditionelt de nytegnede katteforsikringer fra det foregående år for at identificere de foretrukne navne blandt danske katteejere:

Listen indeholder adskillige velkendte navne fra året før, men nye navne har også formået at klatre ind på top 10 over de foretrukne kattenavne i 2023, både for hanner og hunner:

Blandt hankattene har Gizmo og Alfred gjort deres entré på listen, mens Karla og Maggie har fundet en plads på top 10 for hunkattene.

Fra nytte- til kæledyr

En nærmere analyse af dette års top 10 afslører nogle interessante mønstre: Alle navnene består af to stavelser og stammer enten fra populærkulturen eller er traditionelle menneskenavne. Lotte Evers, marketingchef hos Agria Dyreforsikring, tilbyder en forklaring på dette fænomen:

- Skiftet i kattens status i samfundet spejles i de navne, vi vælger til dem, forklarer hun og fortsætter:

"Tidligere tjente katte i Danmark som arbejdsdyr, der bekæmpede mus og rotter på landet og i byernes baggårde. Nu om dage er de dog blevet en integreret del af vores hjem og hjerter - og vores sofaer og senge. De er blevet familiemedlemmer. Derfor er det naturligt, at katteejere bevæger sig væk fra de mere traditionelle kattenavne som Misser og Miv og i stedet vælger at give deres katte menneskenavne, forklarer Lotte Evers.

Populære løver

Ifølge Lotte Evers har populærkulturens indflydelse på navngivningen af danske kæledyr været en tydelig tendens gennem flere år:

- Disney-universet er en uudtømmelig kilde til inspiration for danskerne, når de skal finde navne til deres kæledyr. Især "Løvernes Konge" med dets adskillige spinoffs og genfortolkninger har spillet en betydelig rolle i valget af navne, siger hun.

For tredje år i træk er Simba det foretrukne navn til hankatte, mens Nala er rykket en plads op og nu er det tredje mest populære navn til hunkatte.

Lotte Evers bemærker, at navne som "Simba" og "Nala" bærer dyb symbolik og historie, hvilket vækker følelser hos os. Hun forventer derfor, at disse navne vil fortsætte med at være populære i de kommende år.

De mest populære hankattenavne i 2023 (2022-placering i parentes):

 1. Simba (1)

 2. Milo (4)

 3. Felix (3)

 4. Charlie (2)

 5. Leo (6)

 6. Gizmo (Ny)

 7. Hugo (9)

 8. Anton (10)

 9. Alfred (Ny)

 10. Aslan (8)

De mest populære hunkattenavne i 2023 (2022-placering i parentes):

 1. Luna (1)

 2. Molly (2)

 3. Nala (4)

 4. Bella (5)

 5. Mille (3)

 6. Coco (5)

 7. Frida (7)

 8. Karla (Ny)

 9. Wilma (10)

 10. Maggie (Ny)