Disse hunderacer har den laveste intelligens

12/07/2023 18:00

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock.com
De fleste ved nok godt, at nogle hunderacer er meget intelligente. Men det omvendte er faktisk også tilfældet. Nogle hunde har desværre ikke så mange hjerneceller at gøre godt med. Her er den mindst intelligente af dem.

Mest læste i dag

På førstepladsen over de mindst intelligente hunderacer finder vi den afganske hund. Om den virkelig er mindre intelligent eller blot adskiller sig fra andre racer, er svært at fastslå.

Den lærer kommandoer langsommere end andre hunde og lytter ikke så godt til sin ejer eller træner. Men om dette skyldes stædighed eller ej, er stadig uklart.

Faktisk forsvarer en forsker denne race i sin bog. Han påpeger, at de måske ikke er så enkle, men snarere er selvstændigt tænkende og ikke bryder sig om at følge ordrer.

"I virkeligheden," skriver han, "er afghanske hunde måske mere som lydige katte."

Der findes dog en række andre racer, der er lige så lidt intelligente som denne race.

Foto: Shutterstock.com

Her er plads nummer to til ti

Ifølge en undersøgelse udført af Stanley Coren (forsker, professor og forfatter inden for psykologi og neuropsykologi) rangerer følgende hunderacer som de næst til tiendemindst intelligente, efter den afghanske hund:

Basenji

Bulldog

Chow Chow

Borzoi

Blodhund

Pekingeser

Beagle

Mastiff

Basset Hound

Shih Tzu

Lavere arbejdsintelligens

Forskeren forklarer, at disse hunde simpelthen har en lavere arbejdsintelligens sammenlignet med andre hunde. Dette omhandler blandt andet hukommelse og lydighed.

Disse hunde lærte først et nyt trick efter mere end 100 gentagelser og adlyder kun omkring 30 procent af tiden.

Tvivl om testen

Det er dog svært for forskeren at afgøre, om dette skyldes, at hundene blot har en anden temperament som f.eks. de afghanske hunde, eller om det simpelthen skyldes en lavere IQ sammenlignet med andre mere intelligente hunderacer.

Det er derfor en udfordring at måle en hunds intelligens.