22-årige Gustav gjorde bemærkelsesværdigt fund med metaldetektor: Få dage senere sker det utænkelige

30/04/2025 20:44

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Moesgaard/Poul Madsen Moesgaard
Kun få dage efter skete noget, som ingen havde forudset.

Andre læser også

Den 22-årige arkæologistuderende Gustav Bruunsgaard fik sig en uventet og glædelig overraskelse, da han i foråret gik med sin metaldetektor ved Elsted nord for Aarhus.

Pludselig gav detektoren et kraftigt udslag. Med sin medbragte lille spade gravede han i jorden – og frem kom en sølvarmring.

Et par dage senere vendte han tilbage til stedet og fandt yderligere seks armringe. Sølvskatten er siden blevet undersøgt af både danske og internationale eksperter, som har fastslået, at fundet stammer fra vikingetiden.

Det oplyser Moesgaard Museum i en pressemeddelelse.

I vikingetiden blev sølv brugt som mål for værdi, og de syv armringe, som Gustav har gravet frem, vejer tilsammen over et halvt kilo.

Sådanne armringe var udformet efter et fælles vægtsystem, så deres værdi let kunne vurderes. De fungerede både som betalingsmiddel og som et synligt bevis på ejerens rigdom og status.

Arkæologer vurderer, at de fundne ringe repræsenterer en betydelig økonomisk værdi.

Fundet er dateret til 800-tallet – den tidlige vikingetid – kort efter grundlæggelsen af Aros, det nuværende Aarhus. Det antages, at ringene er fremstillet i Sydskandinavien, sandsynligvis i Danmark.

En af ringene er oprullet og af en type, som oprindeligt stammer fra Rusland eller Ukraine, og som senere blev kopieret i Norden.

Tre af ringene er brede og stempelprægede og repræsenterer en sydskandinavisk stil, der siden har inspireret lignende smykker i Irland, hvor de blev meget udbredte. De tre sidste ringe er glatte og mere sjældne, men findes også i Skandinavien og England.

"Elstedgårdskatten er et enestående fund fra vikingetiden, der forbinder Aarhus med både Rusland og Ukraine mod øst og De Britiske Øer mod vest. Det understreger, at Aarhus var et vigtigt knudepunkt i vikingernes verden, der strakte sig fra Nordatlanten til Asien," siger Kasper H. Andersen, ph.d. og historiker ved Moesgaard Museum.

Sølvsmykkerne kan nu ses på Moesgaard Museum.