Umuligt for sin tid: Romersk fund afslører teknologi fra det 21. århundrede

17/07/2024 07:20

|

Nicolai Busekist

Et romersk fund har afsløret en teknologi fra det 21. århundrede, som var umulig for sin tid.

Mest læste i dag

I byen Aquileia i Italien gjorde en gruppe forskere en uventet opdagelse blandt resterne af en romersk udgravning. De fandt fotoniske krystaller, der er materialer fra det 21. århundrede, som bruges i avancerede militære og videnskabelige anvendelser.

Først troede de, at det var glas fra romerske vaser og flasker begravet i mudderet, men det viste sig at være nanomaterialer af sidste generation.

"Det er virkelig bemærkelsesværdigt, at glas har været i mudder i to årtusinder og er endt med at blive et lærebogseksempel på en nanofotonisk komponent," sagde Fiorenzo Omenetto, professor i ingeniørvidenskab ved Tufts Universitet, som gjorde opdagelsen sammen med Giulia Guidetti.

Opdagelsen skete tilfældigt, som beskrevet i tidsskriftet Nature, under et besøg på det Italienske Institut for Teknologi, hvor Omenetto og Guidetti blev betaget af et 'smukt skinnende stykke glas på en hylde'. Det skriver den spanske udgave af Huffington Post.

Begge forskere har opdaget, at den molekylære struktur af disse fragmenter er blevet ændret gennem tusinder af år under jorden på grund af miljøfaktorer og de omkringliggende mineraler, hvilket har forvandlet dem til nanokrystaller.

Disse fotoniske krystaller har atomstrukturer, der er ordnet på en bestemt måde, hvilket skaber unikke optiske effekter ved at filtrere og reflektere lys. Forskerne fandt ud af, at selvom størstedelen af fragmentet bevarede sin oprindelige farve, 'var der på overfladen en patina, der reflekterede lys som et gyldent spejl'.

Dette skyldes strukturer kaldet Bragg-lag, som består af vekslende lag af høj- og lavdensitets silica, der reflekterer forskellige bølgelængder og skaber den gyldne farve.

Disse krystaller kan findes i naturen og har stort teknologisk potentiale, som forskerne påpeger, og kan bruges i skabelsen af lasere, filtre og spejle. Deres egenskaber gør dem også egnede til at skabe antirefleks-overflader, der bruges i militær usynlighedsteknologi til køretøjer og fly.

"Hvis vi kunne fremskynde processen betydeligt i laboratoriet, kunne vi måske finde en måde at dyrke optiske materialer på i stedet for at fremstille dem," sagde Omenetto.