Tegn på demens, der viser sig op til 14 år før diagnosen

25/05/2024 14:44

|

Nicolai Busekist

En gruppe forskere har udviklet en test (UKBDRS) til tidlig diagnose af demens. Forskerne fra Oxford University i Storbritannien opdagede 11 risikofaktorer, der kan opstå op til 14 år før en officiel diagnose.

Mest læste i dag

Studiet, der er blevet offentliggjort i tidsskriftet BMJ Mental Health, analyserede data fra 220.000 personer i alderen 50 til 73 år, indsat i UK Biobank, som er en biomedicinsk database med genetiske og sundhedsoplysninger om cirka en halv million deltagere fra Storbritannien.

Dataene blev analyseret for at udvikle risikovurderingsværktøjet, og data fra 2934 personer (fra Whitehall II-studiet) med en gennemsnitsalder på 57 år blev brugt til validering.

Forskerne undersøgte 28 emner relateret til demensudvikling og valgte de 'stærkeste'. Ud over risikofaktorerne analyserede forskerne også, om individerne havde APOE-genet, som er forbundet med Alzheimers udvikling.

Her er de 11 mest relevante risikofaktorer:

 1. Alder

 2. Lav uddannelse

 3. Diabetes

 4. Depression

 5. Slagtilfælde

 6. Forældre med demens

 7. Social sårbarhed

 8. Højt blodtryk

 9. Højt kolesterol

 10. Bor alene

 11. Mandligt køn

Demens er et generelt begreb, der dækker over en række sygdomme, som Alzheimers, der ifølge CUF-netværket udgør cirka to tredjedele af alle tilfælde. Disse sygdomme er kendetegnet ved kognitive ændringer som hukommelsestab, sprogændringer og desorientering i tid eller rum.

Verdenssundhedsorganisationen (WHO) anslår, at der er 47,5 millioner mennesker med demens på verdensplan og forudser, at dette tal kan stige til 75,6 millioner i 2030 og næsten tredobles i 2050 til 135,5 millioner.