Forskere har frigivet sjældne optagelser af denne særlige begivenhed, der er kendt som en gigantisk soludbrud, men kaldes også koronal masseudkastning (CME). Det er en eksplosion af en masse varm gas (plasma).
"Det er som at tage en bid af solen og skyde den ud i rummet," sagde Mark Miesch, der er forsker ved National Oceanic and Atmospheric Administration's Space Weather Prediction Center, til Mashable.
Denne CME fandt sted i september 2022 og var 'en af de mest kraftfulde koronal masseudkastninger (CMEs), der nogensinde er registreret', forklarede NASA. Heldigvis er deres Parker Solar Probe udstyret med et robust varmeskjold, der er designet til at modstå sådanne intense stråleudbrud. Den banebrydende sonde undersøger solens adfærd nøje.
Her er, hvad du ser i optagelserne, der blev delt af Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory, som er en videnskabelig samarbejdspartner på Parker Solar Probe:
Den faktiske sol er ikke synlig i billedet, men solens placering vises til venstre på skærmen
Efter 14 sekunder bliver CME'en synlig, hvor den skyder fra venstre mod højre. Derefter: Bang
Sonden passerer derefter gennem eksplosionen og forlader den ved videoens afslutning
"I alt brugte Parker omkring to dage på at observere CME'en og blev det første rumfartøj nogensinde til at flyve gennem en kraftig soleksplosion nær solen," forklarede Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory.
Forskere bruger observationer fra Parker Solar Probe sammen med andre rumfartøjer og teleskoper til bedre at forstå adfærden af potentielt ødelæggende CME's og andre typer rumvejr, såsom soludbrud (eksplosioner af energi fra solens overflade).
CMEs kan for eksempel 'udsætte satellitter for fare, forstyrre kommunikations- og navigationsteknologier og endda slå strømgitter ud på Jorden', forklarede NASA. En kraftig CME slog i 1989 strømmen ud for millioner af mennesker i Québec i Canada. CME'en ramte Jordens magnetfelt den 12. marts samme år.
"Lige efter kl. 2:44 om morgenen den 13. marts fandt man en svaghed i Québecs elektriske net. På mindre end to minutter mistede hele Québec-strømnettet strøm. Under det 12 timer lange blackout, der fulgte, befandt millioner af mennesker sig pludselig i mørke kontorbygninger og underjordiske fodgængertunneller og i fastkørte elevatorer," skrev NASA-astronom Sten Odenwald dengang.