Juno-sonden kredsede tæt på Jupiter for 54. gang i september sidste år. Her fangede dens kamera hvirvler på Jupiters nordlige områder, hvor lys og skygge mødes.
Forsker Vladimir Tarasov bearbejdede rådata fra Juno-sonden til at vise 'Jupiters ansigt'. Kameradata er tilgængelig på JunoCam-websiden.
Røntgenstråler blev første gang brugt af fysiker Wilhelm Röntgen i 1895 til at fotografere knogler i sin kones hånd. Nu har NASAs røntgenteleskoper afsløret en lysende tåge i form af en skeletlignende hånd i rummet.
Tågen, der er dannet af gas og støv, opstod for 1.500 år siden, hvor en massiv stjerne kollapsede efter at have brændt sit kernebrændstof. Tågen, som har fået navnet MSH 15-52, ligger cirka 16.000 lysår fra Jorden.
Den kollapsede stjerne efterlod en pulsar, en hurtigt roterende neutronstjerne, hvis kraftige vinde skabte tågen. En videnskabelig artikel om hånden er frit tilgængelig i The Astrophysical Journal, skriver det finske medie Iltalehti.
Det er ikke hver dag, at der bliver frigivet billeder fra NASA på denne måde. En stor del af deres data og billeder holder de for dem selv. Der skal derfor ikke være nogen tvivl om, at det er noget helt særligt, når de vælger at frigive billeder (eller andre former for data), så det offentligt kan tilgås.
Hvis du også er meget fascineret af rummet, er det oplagt at følge NASA på de sociale medier. Det er naturligvis her, at de frigiver en række af deres billeder mv. Derfor er det hurtigt at få adgang til dem på den måde.
Du kan dog også vælge at kigge efter dette på deres hjemmeside, hvor der også er en del at finde. Det er der mange med stor interesse for rummet, der vælger at bruge deres fritid på.