Forskere deler nu deres svar på, hvorfor elevernes niveau falder på skolerne

25/07/2024 07:52

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Forskerne peger særligt på sammensætningen af klasserne.

Mest læste i dag

Sommerferien er begyndt på landets skoler, men selvom skolegangen er midlertidigt sat på pause, stopper bekymringerne om undervisningsniveauet ikke. Tidligere i år viste tal fra Danmarks Statistik en bekymrende stigning i antallet af folkeskoleelever, der dumper dansk og/eller matematik i 9. klasse.

En ny rapport fra Nordisk Ministerråd forsøger nu at identificere årsagerne til problemerne, og den fremhæver især én faktor: sammensætningen af klasserne.

Det norske medie Forskning skriver, at rapporten, som er bestilt af Nordisk Ministerråd og den internationale samarbejdsorganisation IEA, undersøger problemerne i skoler i Norge, Sverige, Finland og Danmark. Konklusionerne er tydelige:

  • Mange elever har ikke tilstrækkelige færdigheder i undervisningssproget.

  • Flere elever mangler den nødvendige forudgående viden for at kunne følge med i undervisningen.

Svært at undervise klasser, hvor mange elever kæmper med sproget

Undervisning i klasser med sproglige udfordringer er komplekst og krævende for lærerne.

"Selvom undervisningen er af høj kvalitet, er det en udfordring at undervise i klasser, hvor mange elever har svært ved sproget, hvilket kan forstyrre timerne eller gøre eleverne trætte og uinteresserede," udtaler skoleforsker Nani Teig fra Universitetet i Oslo i en pressemeddelelse.

Teig understreger behovet for at forbedre læreruddannelsen, så lærerne bedre kan håndtere heterogene klasseværelser.

Teig og hendes kolleger har også bemærket, at færre elever finder undervisningen overskuelig. Ifølge Trude Nilsen hænger faldet i elevernes præstationer sammen med faktorer, der forhindrer lærerne i at levere klar undervisning. "Ud over elevernes uro og uventede skolesituationer oplever mange også kognitive udfordringer," forklarer Nilsen til forskning.no.

Etnisk og socioøkonomisk baggrund spiller en central rolle

Rapportens forskere bemærker en fælles tendens i alle de nordiske lande, hvor elevernes etniske og socioøkonomiske baggrund har stor indflydelse på deres skolepræstationer.

"Den indvandring, vi har set i Norden, skaber øgede forskelle i samfundet, som især bliver synlige i skolen," siger Trude Nilsen, der arbejder sammen med Nani Teig.

Nilsen påpeger, at selvom lærernes kompetence kan hjælpe med at mindske kløften mellem elever med forskellige baggrunde, kan skolen ikke alene løse de voksende uligheder i samfundet. Tendensen er, at forskellige elevgrupper i stigende grad bliver fordelt på forskellige skoler. Elever fra familier med økonomiske ressourcer vælger ofte skoler med højere gennemsnitskarakterer, og privatskoler, som kræver egenbetaling, udgør en barriere for mange elever.