Er det igennem munden eller næsen? Sådan trækker vi vejret bedst ifølge ekspert

23/04/2024 16:25

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Hvordan gør du det som regel?

Mest læste i dag

Det er faktisk ganske klogt, at vi mennesker kan trække vejret på to forskellige måder.

Når vores næse er blokeret, har vi muligheden for at åbne munden i stedet, og på samme måde kan næsen trække vejret for os, mens vi spiser eller drikker.

Det kan umiddelbart synes, at begge måder er lige gode - de sørger jo begge for, at vi får luft i lungerne, ikke sandt?

FEJL! Eller rettere, det er sandt, at begge metoder leverer ilt til lungerne, men der er rent faktisk én af dem, som er bedre end den anden.

Vi har en næse af en grund

Ifølge professor og overlæge i øre-næse-hals-kirurgi ved Rigshospitalet, Christian von Buchwald, er der flere vigtige grunde til, at vi bør indånde gennem næsen.

For det første er næsen ekstremt effektiv til at filtrere skadelige partikler fra, så de ikke når ned til lungerne. Næsehårene spiller en stor rolle her, og selvom de ikke er særligt attraktive, er de meget funktionelle.

Desuden agerer slimhinderne i næsen og bihulerne som et slags renseanlæg, fortæller professoren til Ritzau Fokus.

Han råder også til, at man kan forbedre næsens slimhinders funktion ved regelmæssigt at skylle næsen med saltvand gennem en næseskyller, især i meget forurenede områder.

En yderligere fordel ved næsen er dens evne til bedre at overføre ilt til kroppen sammenlignet med munden, påpeger Christian von Buchwald.

"Vi indånder op til 20.000 liter luft dagligt. Når luften trækkes gennem næsen, opnår man den korrekte temperatur og luftfugtighed i lungerne, hvilket fremmer en optimal iltning," forklarer professoren.

Se på sportsudøvere

Du har måske lagt mærke til nogle sportsudøvere, der bruger tape over munden eller plaster over næsen under konkurrencer.

Begge metoder tjener samme formål: de optimerer næsens betingelser for at indånde ilt, hvilket forbedrer atleternes præstationer ved at maksimere iltoptagelsen.

Men når det fysiske arbejde bliver for intenst, tager munden over, hvilket den også skal, ifølge Buchwald - men det er ikke ideelt i vores hverdag.