Astronaut ser ned på Jorden fra ISS og ser et kæmpe kranium kigge tilbage

20/07/2024 18:18

|

Nicolai Busekist

Foto: ISS/NASA
En astronaut måtte nok kigge to gange, da han kiggede ned på Jorden fra ISS og fik øje på et stort kranium.

Mest læste i dag

Mens han befandt sig højt over Sahara-ørkenen (omkring 400 kilometer), opdagede en astronaut om bord på Den Internationale Rumstation (ISS) et kæmpe kranium, der stirrede tilbage på ham.

Heldigvis er det hverken knoglerne fra en gammel kæmpe eller indgangen til et ondt genis skjulested, men et mærkeligt formet vulkansk krater.

Billedet blev delt af NASA Earth Observatory på Halloween sidste år, men det blev taget den 12. februar 2023 af en ISS-astronaut med et Nikon D5-digitalkamera.

Det viser Trou au Natron i det nordlige Tchad, som er en 1.000 meter dyb vulkansk caldera med en uregelmæssig diameter på 6 til 8 kilometer. Størstedelen af bunden af det store krater er dækket af et lag af hvidt salt kendt som natron, der er en blanding af natriumcarbonat, natriumbicarbonat, natriumchlorid og natriumsulfat.

De sorte huller, der udgør øjnene og næsen, er faktisk høje slaggekegler, der er bygget op omkring vulkanske ventilationsåbninger.

Trou au Natron findes blandt Tibesti-bjergene, der er det højeste bjerg i Sahara med en højde på 2.450 meter. Betragtet som en af de mest fjerntliggende og isolerede dele af planeten, er disse bjerge et uhyggeligt og mystisk sted.

På trods af det barske miljø huser Tibesti-bjergene en interessant biodiversitet, herunder gyldne sjakaler, fennek-ræve, gazeller, afrikanske vildkatte og forskellige fuglearter. Det er også hjemlandet for de semi-nomadiske Toubou-folk.

Trou au Natron er ikke dybt forstået af forskere, fordi den er så afsidesliggende, og området er farligt på grund af politisk vold. Ingen ved, hvordan eller hvornår Trou au Natron blev dannet.

Vulkanen er uddød, men det er ikke kendt, hvornår den sidst havde udbrud. Det er dog kendt, at det for omkring 14.000 år siden var en dyb gletsjersø.