Mere end 40% af Antarktis' ishylder er skrumpet siden 1997, og næsten halvdelen viser ingen tegn på bedring. Dette er forbundet med klimaændringer, lyder det fra The Guardian.
Forskere ved University of Leeds har beregnet, at 67 billioner tons is gik tabt i vest, mens 59 billioner tons blev tilføjet i øst mellem 1997 og 2021. Dette resulterer i et nettotab på 7,5 billioner tons.
Varmt vand på den vestlige side af Antarktis smelter isen, mens ishylderne i øst enten forbliver stabile eller vokser, da vandet er koldere der.
Ishylderne ligger for enden af gletsjere og bremser deres hastighed mod havet. Når de skrumper, frigiver gletsjerne større mængder ferskvand i havet, hvilket kan forstyrre havstrømmene i det sydlige ocean.
"Der er et blandet billede af ishyldernes forringelse, hvilket skyldes havtemperaturen og havstrømmene omkring Antarktis," sagde Dr. Benjamin Davison, der er ekspert i jordobservation og studiets leder.
"Den vestlige halvdel er udsat for varmt vand, som hurtigt kan erodere ishylderne nedefra, mens store dele af østlige Antarktis i øjeblikket er beskyttet mod varmt vand af et bælte af koldt vand ved kysten."
Forskere målte ændringer i isen år for år ved hjælp af satellitter, der kan se gennem de tykke skyer under lange polarnætter. De analyserede mere end 100.000 billeder taget fra rummet for at vurdere ishyldernes tilstand. Resultaterne blev offentliggjort i tidsskriftet Scientific Advances.
De anslåede 67 billioner tons ferskvand, der blev frigivet i havet over 25 år, påvirker havstrømmene, der transporterer varme og næringsstoffer rundt i verden. Forskere mener, at isens tab er et resultat af klimakrisen, da der ville være mere is, der voksede tilbage, hvis det var en del af en naturlig variation.
"Vi forventede, at de fleste ishylder ville gennemgå cyklusser af hurtig, men kortvarig skrumpning, og derefter vokse langsomt tilbage. I stedet ser vi, at næsten halvdelen af dem skrumper uden tegn på bedring," sagde Davison.
Sidste år fandt en undersøgelse ud af, at Antarktis sandsynligvis opvarmes næsten dobbelt så hurtigt som resten af verden og hurtigere end klimamodeller forudsiger.
Forskere i Frankrig analyserede 78 antarktiske iskerner for at genskabe temperaturer, der gik over 1.000 år tilbage og fandt derved ud af, at opvarmningen på kontinentet lå uden for, hvad der kunne forventes af naturlige udsving.