Seerne raser over Grease: Den burde bandlyses fra skærmen

05/01/2021 14:11

|

Lukas Jepsen

Foto: Shutterstock.com

Mest læste i dag

En af de mest populære og kendte film nogensinde er havnet i voldsom modvind i Storbritannien, efter BBC besluttede sig for at vise den ikoniske film hen over julen.

Der kan ikke være meget tvivl om hvorvidt Grease, der fik premiere i 1978, er en af de helt store filmklassikere. Men måske er den lidt for meget en klassiker.

Det mener mange i Storbritannien hvert fald, efter at filmen blev vist af det offentlige britiske medie BBC hen over julen. Kritikken går nemlig på at filmen er så gammeldags, specielt i tankegang, at den er yderst upassende at vise i 2021, eller ’20, som jo var tilfældet på det givne tidspunkt.

De briter der stiller sig kritisk overfor filmen mener, at filmen er både sexistisk, racistisk og homofobisk, og det tog ikke lang tid før især Twitter blev ramt af en flodbølge af kritiske kommentarer, rettet mod filmen.

” Den her film er alt for sexistisk og hvid, og den burde bandlyses fra skærmen. Vi er trods alt i 2021 lige om lidt,” – Lyder det fra en bruger på Twitter, og det er ikke et enestående tilfælde:

” Øv altså ... Jeg ser Grease, som er en af mine yndlingsfilm, og den er så ude af trit med tiden. Kvindehadsk, sexistisk og en smule voldtægtsagtig,”

Der kan ikke herske meget tvivl om at tingene, specielt i vores tid, ændrer sig ganske hurtigt, og at en 42 år gammel film opleves anderledes i dag, end da premieren løb over det store lærred.

For mange af de kritiske røster, handler det om specifikke scener i filmen, hvor man ifølge kritikkeren går langt over stregen. Blandt andet i sangen ’Summer Nights’ hvor sætningen ”Did she put up a fight” – ”kæmpede hun i mod” bliver beskrevet som en voldtægtsreference.