Vågnede op efter 12 år i koma: Så fortalte han en utrolig og uhyggelig historie

22/10/2023 12:43

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Det er lige dele ufatteligt og skræmmende!

Mest læste i dag

Koma er en tilstand af dyb bevidstløshed, hvor personen er ude af stand til at reagere på stimuli eller interagere med omverdenen. Forskellige faktorer som traume mod hovedet, iltmangel, infektioner eller forgiftninger kan forårsage denne tilstand. Prognosen for personer i koma er ofte pessimistisk, især hvis komaen varer længe, men der findes utrolige historier.

En af disse fortællinger handler om Martin Pistorius, en sydafrikansk mand, der oplevede en usædvanlig skæbne.

Tragedien

Som 12-årig blev Martin pludselig alvorligt syg og blev indlagt på hospitalet. Lægerne kunne ikke præcist diagnosticere hans sygdom og forudsagde, at han kun havde få måneder tilbage at leve i.

Mirakuløst nok overlevede Martin, men han faldt derefter i koma. Hans tilstand forværredes gradvist, og han endte i en vegetativ tilstand, hvor han hverken kunne kommunikere eller bevæge sig.

Lægerne informerede Martins familie om, at han aldrig ville komme ud af komaen. Men hans familie nægtede at give op og sørgede for ham i 12 år. De tog sig af hans basale behov, vaskede ham og fodrede ham, mens han var fanget i sin seng.

Det var en enorm byrde for Martins familie at opretholde dette niveau af pleje i så mange år, især fordi han tidligere havde været sund og aktiv. De talte med ham hver dag, selvom de antog, at han ikke kunne forstå dem.

Den foruroligende dag

Efter 12 år vågnede Martin pludselig fra sin koma og begyndte at kommunikere med sin familie og læger. Dette var en utrolig begivenhed, da alle havde troet, at han var hjerneskadet og ude af stand til at forstå noget i løbet af de 12 år.

Senere forklarede Martin, at han faktisk havde været fuldt bevidst om alt, hvad der skete omkring ham, men han var fanget i sin egen krop og ude af stand til at kommunikere med nogen.

Efter at have genvundet nogle af sine motoriske færdigheder og kommunikationsevner, arbejdede Martin på at genopbygge sit liv. Han flyttede til England og fandt et job, hvor han kunne arbejde hjemmefra og kommunikere via computeren.