Ung sort mand fjernet fra maleri fra det 19. århundrede blev restaureret efter at have været skjult i årtier

18/05/2024 14:43

|

Nicolai Busekist

Foto: The Metropolitan Museum of Art
Bélizaire, der levede sit liv som slave, blev portrætteret ved siden af en rig amerikansk handelsmands hvide børn og senere 'skjult' med maling.

Mest læste i dag

Et maleri fra det 19. århundrede, der var ændret for at skjule en slavedreng, der optrådte på billedet, er blevet restaureret til sin oprindelige version efter årtier. Det er nu blevet udstillet på Metropolitan Museum of Art (MET) i New York.

Værket af kunstneren Jacques Guillaume Lucien Amans blev malet i 1837 og fik titlen 'Bélizaire and the Frey Children'. Maleriet skildrer de tre børn af Frederick Frey, en rig handelsmand fra New Orleans, sammen med Bélizaire.

Bélizaire var en 15-årig sort teenager, som familien tog til sig sammen med sin mor, Sally, da han var 6 år gammel. Det skriver mediet Casa e Jardim.

"Frey-portrættet viser en overraskende intimitet mellem de fire børn, hvilket antyder, at Bélizaire var en værdifuld del af familien, på trods af sin status som slave. Men på et tidspunkt i århundredeskiftet malede nogen Bélizaire over. Det slettede ham ikke kun fra Frey-familiens historie, men slørede også et sjældent eksempel fra tiden på et realistisk portræt af en slave," skrev ArtNet.

Det ændrede maleri blev opbevaret af Frey-familien i mere end et århundrede. I 1972 donerede en efterkommer det til New Orleans Museum of Art, som opbevarede det på sit lager indtil 2005, hvor det blev solgt på en auktion for 7.200 dollars.

I 2021 blev værket købt af kunstsamleren Jeremy K. Simien fra Louisiana til en ikke offentliggjort pris. Det var også ham, der stod for restaureringen og fik den unge sorte mand tilbage på maleriet.

MET annoncerede erhvervelsen af maleriet sidste år og kaldte værket for 'et af de sjældneste og fuldt dokumenterede amerikanske portrætter af en sort person afbildet med sin hvide slaveejers familie'.

Jeremy ansatte også historikeren Katy Morlas Shannon til at kigge nærmere på Bélizaires skæbne, og fandt ud af, at han overlevede borgerkrigen. I 1857 blev han tilsyneladende overført til en sukkerplantage i Louisiana. Herefter er hans skæbne et mysterium.