Stigning i hajangreb - det vigtigste at vide, hvis du møder en haj

13/08/2023 18:00

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Der rapporteres flere og flere tilfælde af hajangreb rundt om i verden og det er til trods af, at hajbestanden er nedadgående.

Mest læste i dag

En førende ekspert inden for marinbiologi har afsløret den ene handling, du bør undgå for enhver pris, hvis du nogensinde skulle opleve at befinde dig tæt på en haj under en svømmetur i havet.

Antallet af hajangreb er stigende, med skræmmende historier, der skaber overskrifter verden over. Af denne grund bør svømmere udvise forsigtighed, når de begiver sig ud i vandet, hvor havdyrene kan cirkulere.

At stå ansigt til ansigt med en haj kan fremstå som noget fra en mareridt, men for at øge chancen for overlevelse er der en bestemt handling, der kan redde livet.

"Bare ignorer den"

Daily Record beretter, at den anerkendte havbiolog Ryan Johnson påpeger, at det i højere grad handler om, hvad man ikke skal gøre, i stedet for hvad man bør gøre, hvis man møder en haj.

Dog er det måske ikke så simpelt at udføre som det lyder.

Han udtaler: "Hvis du møder en haj, mens du er i vandet, er det værste, du kan gøre, at opføre dig som bytte. Hvis du udstråler bytteadfærd, kan de muligvis opfatte dig som bytte. Forsøg ikke at panikke, undgå voldsomme bevægelser og undlad at forsøge at flygte.

"Det bedste er at forblive rolig, og i 99,9% af tilfældene vil du opleve en fantastisk oplevelse og se hajen trække sig væk."

Søger de nye jagtmarker?

Han tilføjer: "Det er afgørende, at alle, der bevæger sig ud i vandet, bliver oplyst om hajer. Når de begynder at dukke op på nye områder, er det vigtigt, at vi ved, hvordan vi bør reagere."

En helt ny dokumentar på BBC forsøger at besvare spørgsmålet om, hvorfor hajangreb tilsyneladende sker hyppigere, på trods af at hajbestandene er på tilbagegang.

Dokumentaren 'Hvorfor angriber hajer?' indeholder ekspertkommentarer fra den fremtrædende bevaringsgruppe HEPCA i Det Røde Hav, som mener, at faldende fiskebestande påvirker hajerne i området.

På grund af dette bliver der igangsat kampagner for øjeblikkeligt forbud mod fiskeri.

Surfersæler

Imens undersøger Dr. Laura Ryan fra Macquarie University muligheden for, at hvide hajer måske angriber mennesker på baggrund af en forveksling, hvor de fejlagtigt opfatter svømmere og surfere som sæler, der ofte står på menuen.

I nyere tid er forskere stødt på hajer med leveratrofi, hvilket indikerer alvorlig underernæring.

Rapporter antyder, at en del af de seneste angreb kan skyldes sultne hajer, der er blevet tvunget til at jage bytte, som de normalt ikke ville vælge, fortæller dokumentaren.

Midt i de rystende dødsfald i Det Røde Hav har myndighederne indført midlertidige begrænsninger for fiskeri og annonceret planer om et mærkningsprogram for sporing og overvågning af større hajer.