Spansk familie stjal 40 millioner kubikmeter vand fra park og fik enorm bøde

10/06/2024 21:24

|

Nicolai Busekist

Foto: Shutterstock.com
En spansk landbrugsfamilie blev dømt for ulovligt at pumpe næsten 40 millioner kubikmeter vand fra et UNESCO-verdensarvsområde. Familien er blevet idømt en millionbøde.

Mest læste i dag

Familien er ifølge retten i Sevilla skyldige i forbrydelser mod miljøet. Ved at tappe store mængder vand blev grundvandsspejlet efterladt 'i dårlig stand'. Det resulterede også i, at de tidligere permanente laguner i stedet er blevet sæsonbestemte.

De fire brødre og en søster forårsagede skaderne mellem 2008 og 2013 ved systematisk og langvarigt at tappe vand, ifølge retten. De tappede mindst dobbelt så meget vand som tilladt.

Familien har siden 1990'erne fået flere bøder for vandrelaterede sager, hvorfor det ikke ligefrem er første gang, at de er indblandet i en sag denne karakter.

Landbrugsfamilien skal betale 2 millioner euro til den ansvarlige myndighed for lokal vandforvaltning. Derudover fik de også en straf, der betød, at de ikke måtte dyrke afgrøder i to år. Det skriver det hollandske medie NU.

Den ulovlige tapning fandt sted i nationalparken Doñana i Andalusien, som er en region i det sydlige Spanien. Med et areal på 100.000 hektar er Doñana et af Europas største vådområder.

Det UNESCO-listede naturområde huser også fem truede fuglearter. Parken lider under vedvarende tørke og trues af intensivt landbrug i området.

Hvad det vil sige er, at det har gjort stor skade på hele området, at denne familie i en periode på flere år har stjålet vand.

Ikke nok med det, så kan det ende med at få konsekvenser for dyrelivet i dette område. Hvis de dyr, der lever og normalt trives i området, ikke kan få vand, kan de blive nødt til at flygte til andre områder. I værste fald kan det betyde, at dyrearterne helt ender med at uddø, hvis de ikke omstiller sig.