Op mod 75 procent dødelighed: Denne virus kan blive den nye store pandemi

22/02/2021 12:45

|

Redaktionen

Foto: Shutterstock.com

Mest læste i dag

En række forskere har i fællesskab advaret mod en virus, de mener kan skabe en global pandemi, der kan blive langt mere alvorlig og dødelig end coronavirus har været.

Krampeanfald, opkast og ikke mindst, hævelse i hjernen.

Sådan lyder de mest almindelige symptomer på en virus, der for første gang blev opdaget i Malaysia i 1999.

Virusset fik efterfølgende navnet Nipah-virus, og er nu centrum i en advarsel, som en række forskere sammen har udtrykt over for engelske medier – Det skriver B.T.

Sygdommen menes at være opstået i flagermus i Malaysia, men har også fundet vej til mennesker.

Blandt andet da flere personer i Indien døde, efter at være blevet smittet med sygdommen, der har en dødelighed på mellem 40 og 75 procent.

Det heldige er, hvis man da kan tale held, at sygdommen ikke er så smitsom som coronavirus, og kræver kontakt med enten en smittet flagermus, eller en meget syg person, for at skabe smittekæder.

Ikke desto mindre bekymrer forskerne sig.

"Nipah er en af de vira, der absolut kunne blive en ny pandemi. Flere ting er bekymrende ved den virus. Mange vira i den familie spreder sig let mellem mennesker, så der er en bekymring for, at en ny variant ville tage fat," - siger doktor Rebecca Dutch, chef for den molekylærbiologiske afdeling på University of Kentucky, til The Sun.

Og understreger at det er yderst sandsynligt, at der vil blive registreret flere tilfælde af nipah-virus rundt om i verden.

Det der særlig bekymrer forskerne, er sygdommens inkubationstid, der kan være helt op til 45 dage – Hvor man altså kan smitte, uden at være syg. Skulle sygdommen mutere, så smitterisikoen stiger, ville nipah derfor hurtigt kunne sprede sig til store dele af verden.