Når mennesker forlader et sted, vender naturen tilbage: 5 forladte steder, som naturen har generobret

08/08/2024 13:20

|

Nicolai Busekist

Foto: Joe Nafis / Shutterstock.com
Ruiner af templer dækket af trærødder og tidligere krigsområder fyldt med nye økosystemer - når mennesker trækker sig tilbage, får naturen chancen for at 'flytte ind'.

Mest læste i dag

Vilde dyr er truet i hidtil uset grad af menneskelig aktivitet, men forskning viser, at hvis de får plads og tid, kan dyre- og plantearter, der er tæt på udryddelse, komme sig.

En rapport fra 2022, bestilt af nonprofitorganisationen Rewilding Europe, fandt frem til, at mange europæiske fugle- og pattedyrsarter vender tilbage, hvilket understreger naturens evne til at genvinde og genkolonisere områder, når den får muligheden, skrev CNN.

Nogle gange kan denne mulighed være så enkel som at lade et sted blive genoprettet af naturen. Over hele verden er der alt fra tempelruiner, der er blevet overgroet af trærødder, til tidligere krigsområder, der nu vrimler med nye økosystemer.

Derfor findes der imponerende eksempler i naturen, der viser, at når mennesker trækker sig tilbage, får den vilde natur chancen for at vende tilbage.

Ta Prohm, Cambodja

Det blev brugt som scene i filmen 'Lara Croft: Tomb Raider' med Angelina Jolie i 2001, og ligger øst for Angkor Thom, som er den gamle hovedstad i Khmer-riget.

Det blev bygget i slutningen af det 12. århundrede som et buddhistisk kloster og universitet, hvor over 12.500 mennesker boede omkring templet og servicerede det, mens yderligere 80.000 boede i nærliggende landsbyer.

Templet og de omkringliggende skovområder blev forladt tre århundreder senere, da kongen flyttede rigets hovedstad væk fra Angkor.

Siden da er templet stort set forblevet uberørt, hvilket har tilladt træerne at vokse over hele komplekset. Mest bemærkelsesværdigt er de gigantiske figen-, banyan- og kapoktræer, hvis rødder omfavner templets mure og rager op over de besøgende.

Ifølge den globale miljøgruppe Wildlife Alliance trivedes dyrelivet i skovene omkring Angkor, indtil jagt og ulovlig handel i det sidste århundrede alvorligt reducerede populationerne. Dette efterlod kun små antal af almindelige arter som muntjac-hjorte, vildsvin og leopardkatte.

Som svar herpå begyndte Wildlife Alliance sammen med de cambodjanske myndigheder i 2013 at genindføre en række dyr til Angkor. Det omfattede pile-gibboner, sølvfarvede langurer, glathårede oddere, næsehornsfugle og truede grønne papegøjer.

Houtouwan, Shengshan-øen, Kina

Dette var engang hjemsted for over 3.000 indbyggere, men den afsides beliggenhed, der er mere end fem timers rejse fra fastlandet, gjorde det svært at få adgang til uddannelse, arbejde og mad. Folk begyndte at flytte i 1990'erne, og i 2002 var landsbyen helt forladt.

Houtouwan på Shengshan-øen, der er en del af Zhoushan-øgruppen, var engang en travl fiskerlandsby, men er nu en post-apokalyptisk spøgelsesby.

Årtiers inaktivitet har tilladt naturen at genvinde jorden, med frodige grønne klatreplanter, der dækker alt, hvad der er tilbage. I dag er landsbyen en populær turistdestination og modtog over 90.000 besøgende i 2021.

Mangapurua-dalen, New Zealand

Efter Første Verdenskrig blev jord i Mangapurua-dalen på New Zealands Nordø tilbudt soldater, der vendte tilbage fra militærtjeneste. Bebyggelsen åbnede i 1919, og på sit højeste forsøgte næsten 40 soldater og deres familier at leve af jorden.

Men dalens isolation og fattige landbrugsjord betød, at den i midten af 1940'erne blev fuldstændig forladt, hvilket tillod skoven at vokse tilbage og de lokale dyr at vende tilbage.

Nu er det eneste, der står som bevis på bebyggelsen, den 'Broen til ingen steder', der ikke fører nogen steder hen undtagen til naturen. Alt andet, herunder husene, gårdene og Mangapurua-vejen, er blevet generobret af skoven og er nu en del af Whanganui Nationalpark.

Den bredere Whanganui Nationalpark er hjemsted for den største bestand af brune kiwier på New Zealands Nordø og understøtter en række fuglearter, såsom gråfluesnappere, robins, sølvduer og klokfugle. Whanganui-floden er hjemsted for 18 fiskearter, herunder ål og ferskvandshummer.

Dampskibet Yongala, Australien

Efter mere end et århundrede på havbunden er Australiens største og mest intakte skibsvrag, dampskibet Yongala, blevet omdannet til et økosystem og udgør nu levested for nogle af havets mest fantastiske arter.

I 1911, et år før Titanic sejlede, sank en cyklon ved navn Yasi dampskibet Yongala i Great Barrier Reef Marine Park, hvilket førte til tabet af alle 122 passagerer og besætningsmedlemmer. Det var en af Australiens mest tragiske søfartskatastrofer, og efter en indledende eftersøgning på syv dage, der intet resultat gav, forblev skibet uopdaget indtil 1958.

I dag er vragets 109 meter lange rester dækket af farverige koraller og huser hundreder af forskellige arter, der omfatter alt fra karetteskildpadder til tyrehajer og muræner.

Slangeøen, Brasilien

Den ligger ud for kysten ved São Paulo i det sydøstlige Brasilien. Denne ø er omgivet af klipper og dækket af lave tropiske skove og græsarealer. Men hvis du tror, det lyder som en ideel feriedestination, kan den lokale vilde natur ændre din mening.

Selvom øen er lille, huser Ilha da Queimada Grande den højeste koncentration af gyldne lansehovede hugorme i verden, da der er omkring 2.000 af dem, hvilket har givet øen tilnavnet 'Slangeøen'.

Udover slangerne omfatter øens dyreliv flagermus, firben samt mange trækfugle og havfugle som brun ugle, der besøger øen.

Marcio Martins, professor i økologi ved São Paulo Universitet, fortalte CNN, at øen engang var en del af Brasiliens kontinentalsokkel, men at havets fald og stigning forårsagede fuldstændig isolation fra saltvand for omkring 11.000 år siden.

Uden mulighed for at forlade øen, tilpassede den gyldne hugorm sig til de lokale forhold. I begyndelsen af det 20. århundrede var øen beboet af tre eller fire fyrtårnsvagter og sømænd, men den har været forladt siden 1920'erne.

I dag tilhører øen den brasilianske regering og er et beskyttet område af økologisk interesse. For at bevare øens økosystem og beskytte mennesker er det ulovligt at besøge øen uden tilladelse.

Efter at have besøgt og opholdt sig på øen for forskning i 1990'erne og 2000'erne, beskriver Martins øen som en 'biologisk skat'.