Lidl pålægges enorm formue i erstatning til mor med autistisk dreng

16/09/2023 19:46

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Supermarkedkæden fra Tyskland pålægges at udbetale erstatning til den anonyme mor som følge af diskriminationssag.

Mest læste i dag

Supermarkedskæden Lidl er blevet pålagt at betale en betydelig erstatning til en ikke nærmere angivet mor som følge af en diskriminationssag.

Dette incident fandt sted den 29. april 2022 i Lidl-butikken beliggende på Nangor Road i Dublin.

Under en høringsproces forklarede moderen, at hendes søn ledsages af en servicehund, som blev tildelt dem af velgørenhedsorganisationen 'My Canine Companion'. Denne retriever-hund, som bærer en synlig grøn "jakke," hjælper drengen afhængigt af hans behov.

Hunde ingen adgang

Moderen påpegede, at da hun trådte ind i butikken, blev hun stoppet af en sikkerhedsvagt, som meddelte hende, at hunde ikke var tilladt. Hun forklarede sikkerhedsvagten, at hunden var en servicehund og havde fuld adgang til butikken.

Hun hævdede, at butikschefen herefter anmodede hende om at forlade butikken. Moderen gentog, at hunden havde fuld adgangsret og fandt butikschefens tone og opførsel stærkt nedladende. Hun var bekymret for, at hendes søn blev påvirket negativt af situationen.

Moderen insisterede på, at butikschefen burde tage hensyn til hendes søns særlige behov og pegede på hundens "jakke," mens hun læste højt fra den. Hun nægtede at forlade butikken og foreslog, at de ringede til politiet. Hun påpegede, at butikken burde kende rettighederne for personer med hjælpehunde og spurgte, om de ville bede en blind person med en førerhund om at forlade butikken.

Moderen fortsatte sin shopping og forsøgte at berolige sin søn ved at forsikre ham om, at de havde ret til at være i butikken. Hun gav ham også kram, når han havde brug for det.

Anden hændelse i butikken

Kvinden bemærkede, at hun havde oplevet en lignende situation i samme butik i 2018. Dengang indsendte hun en klage til Lidl Irlands hovedkontor og modtog et undskyldningsbrev samt forsikringer om, at personalet ville gennemgå uddannelse for at undgå gentagelser.

Klageinstansen fandt, at det faktum, at moderen stod fast og nægtede at forlade Lidl Irlands lokaler, ikke mindskede den diskriminerende behandling, hun og hendes søn blev udsat for fra butikschefen og sikkerhedsvagten.

Overvågningsbilleder viste, at interaktionen med butikschefen varede halvandet minut, hvilket blev betragtet som en betydelig tidsperiode for at afgøre, om en hund var en servicehund.

Lidl påpegede, at selvom interaktionerne var beklagelige og involverede dårlig dømmekraft fra deres personale, hindrede det ikke moderen i at fuldføre sin shopping. De hævdede yderligere, at det ikke var urimeligt eller diskriminerende for deres personale at træffe rimelige skridt for at fastslå, om der var en legitim grund til, at en hjælpehund var til stede i butikken. Lidl gentog, at deres handlinger ikke var diskriminerende og anerkendte deres forsøg på at hjælpe kunder på autismespektret.