Lidl i træls situation: Smed autistisk drengs hjælpehund ud af butikken

10/09/2023 07:50

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Dagens.dk
Lidl-butikken er kommet i problemer, efter at de smed en autistisk drengs hjælpehund ud af butikken.

Mest læste i dag

I Irland er Lidl blevet pålagt at betale en erstatning på 8.000 euro til en mor til en autistisk dreng. Dette skyldes gentagne anmodninger om, at hendes hjælpehund skulle forlade butikken, hvilket forstyrrede drengen.

Afgørelsen blev truffet af Marguerite Buckley fra Arbejdsforholdskommissionen (WRC). Hun pålagde den tyske detailkæde at kompensere moren for diskrimination i overensstemmelse med ligestillingsloven samt for den nød, hendes søn oplevede. Dette er blevet rapporteret af det irske medie Irishexaminer.

Hændelsen skete den 29. april 2022 i en Lidl-butik på Nangor Rd i Dublin. Moren forklarede, at hendes søn bruger en hjælpehund af racen Labradoodle/Retriever, som bærer en synlig grøn jakke og et håndtag til brug efter behov.

Da hun gik ind i butikken, blev hun mødt af en sikkerhedsvagt, der informerede hende om, at hunde ikke var tilladt i butikken. Moren gjorde det klart, at det var en hjælpehund og havde fuld adgang til butikken.

Butikschefen bad hende derefter om at forlade butikken med hunden, hvilket moren nægtede og gentog, at det var en hjælpehund. Hun følte, at butikschefens tone var nedladende, og hendes søn blev urolig af denne interaktion. Moren fortsatte sin shopping og beroligede sin søn ved at forsikre ham om, at de havde ret til at være i butikken.

Det var ikke første gang, moren havde oplevet en lignende situation i den samme butik. I 2018 havde hun klaget til Lidl Irlands hovedkontor og modtaget en undskyldning sammen med en donation på 50 euro til velgørenhedsorganisationen 'My Canine Companion'.

Marguerite Buckley fra WRC påpegede, at selvom moren fastholdt sin position og nægtede at forlade butikken, mindskede det ikke den dårlige behandling, hun og hendes søn havde modtaget. Lidl Irland benægtede diskrimination, men indrømmede, at butikschefens opførsel var langt fra den forventede standard.