Landmand skulle til at flytte hø-baller i laden - men i stedet gør han dette sjældne fund

20/11/2023 13:00

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Privat
Et højst uventet fund.

Mest læste i dag

En landmand fra Fermoy, Irland, blev behageligt overrasket, da han inspicerede nogle baller hø i sin stald.

Selvom der altid er en risiko for, at små skadedyr gemmer sig mellem høballerne, var det hverken mus eller rotter, som landmanden fandt. I stedet opdagede han tre små ugleunger, ifølge en rapport fra Independent.

Foto: Privat

Efter at have fundet de små fugleunger tog landmanden straks kontakt til Birdwatch Ireland. Donal Sheehan fra organisationen besøgte landmanden og rådede ham til forsigtigt at placere høballerne tilbage, så de små ugler kunne vokse i fred og ro.

Donal Sheehan skønnede, at ungerne var omkring tre til fire uger gamle og forventede, at de ville være klar til at forlade deres skjulested om nogle få uger.

Foto: Privat

Det usædvanlige skjulested, moderen havde valgt til sine unger, bestod af stablede høballer i fire lag. Ifølge Donal Sheehan er det usædvanligt at finde ugler mellem høballer, da de normalt foretrækker at opholde sig i nedlagte skorstene eller hule træer.

Moderen til ungerne opholdt sig hovedsageligt i et træ i nærheden, og når ungerne lød, begav hun sig ud på jagt for at skaffe føde til dem.

Foto: Privat

Den voksne ugle fodrede typisk sine unger med mus og rotter, let tilgængelige byttedyr i de landlige omgivelser. Dog advarede Donal Sheehan om risikoen ved brugen af rottegift, da gnavere, der har indtaget giften, kan blive desorienterede og dermed lettere bytte for ugler og andre fugle. Dette medfører imidlertid også, at fuglene selv risikerer at indtage gift.

Nogle landmænd anvender rottegift for at bekæmpe skadedyr, hvilket kan have fatale konsekvenser for fuglelivet. Birdwatch Ireland fraråder derfor brugen af rottegift blandt landmændene som en metode til at holde mus og rotter væk fra stalden. De tre små ugleunger er blevet udstyret med benringe og registreret i Birdwatch Ireland's database.