Kinesiske videnskabsmænd er bekymrede over, hvor meget satellitter brugt til fjernsensorik går til spilde, fordi de ikke er i arbejde
Ifølge mediet GaGadget.com mener eksperter, at disse satellitter ofte bliver brugt til at indsamle data, som er uden værdi. De har forsøgt at løse problemet ved at bruge kunstig intelligens.
Videnskabsfolk har skabt en sprogmodel, der på mange punkter minder om ChatGPT med evnen til at vise initiativ. Kunstig intelligens fik kontrol over rumfartøjet Qimingxing 1. Eksperimentet har vist nogle interessante resultater.
Det er uklart, hvordan modellen blev trænet, men den kunstige intelligens begyndte først at overvåge en indisk militærbase, der er beliggende i byen Patna i landets nordøstlige del. Bihar Regimentet er stationeret her, som for nogle år siden var en del af et sammenstød med den kinesiske hær på grænsen mellem de to lande.
Den kunstige intelligens begyndte derefter at overvåge den japanske havn i Osaka. Det er ikke usædvanligt, at skibe fra den amerikanske flåde lægger til der.
South China Morning Post har talt om satellitten med nogle eksperter. En er forsigtig med måden, den kunstige intelligens opfører sig på. En anden ekspert mener, at AI ikke udgør en trussel mod menneskeheden, da den menneskelige operatør vil kunne afbryde arbejdet, hvis han ser en trussel.
Ikke desto mindre kan det virke bekymrende, at den kunstige intelligens straks rettede fokus mod både japanske og indiske militærbaser.
Hvad den kunstige intelligens har gjort dette for, er naturligvis svært at vide. Potentielt kan det betyde, at den har ment, at de to baser udgjorde en trussel. Derfor har den gjort det til en prioritet at overvåge dem.