Europæisk by flytter bygninger 'en efter en' efter opdagelse af sjældne jordmetaller til milliarder

11/06/2024 19:53

|

Nicolai Busekist

Foto: Google Maps
Byen med 17.000 indbyggere skal flyttes lidt over tre kilometer fra sin nuværende placering for at give plads til Europas største mine for sjældne jordmetaller.

Andre læser også

En europæisk by flytter sine bygninger 'en efter en' for at gøre plads til en massiv mine, der skal udvinde sjældne jordmetaller til milliarder. Byen med 17.000 indbyggere skal flyttes lidt over tre kilometer fra sin nuværende placering for at gøre plads til Europas største mine for sjældne jordmetaller.

Den historiske by Kiruna i Sverige kan snart blive en ny kilde til værdifulde råstoffer. Byen ligger ca. 140 kilometer nord for polarcirklen og har cirka 17.000 indbyggere. Den voksede efter opdagelsen af jernmalm i området for over 100 år siden, hvorfor det blev et sted at bo fra arbejdere fra den nærliggende Kiruna Mine.

Nu er det, der ligger under byen, igen ved at diktere dens skæbne. Det skyldes, at myndighederne planlægger at flytte hele byen cirka tre kilometer fra dens nuværende placering. Ifølge La Nacion har mineselskabet LKAB erklæret, at Europas største mine for sjældne jordmetaller er blevet opdaget i nærheden.

Det anslås, at dette område vil indeholde omkring 585 millioner tons mineraler, med mindst en million tons praseodym- eller neodymoxider. Det er stoffer, der er nødvendige til fremstilling af blandt andet elektriske køretøjer.

Ifølge BBC er 'sjældne jordarter' en gruppe af 17 kemisk lignende elementer, der er afgørende for fremstillingen af mange højteknologiske produkter. På trods af deres navn er der rigeligt af dem i naturen, men de er farlige at udvinde. De bruges i mange moderne enheder, hvilket tæller alt fra elektriske biler til smartphones.

Ebba Busch, Sveriges energiminister, sagde, at minedrift på jorden kan begynde om 10 eller 15 år. Lokale har angiveligt budt flytningen velkommen, da økonomien styrkes. Boghandler Clara Nyström fortalte Euronews, at flytningen er en betydelig forbedring.

"De ønskede mødesteder, som en stor byplads, havde vi ikke før. Også et mere defineret butiksområde, som vores nye shoppinggade, og måske det vigtigste - adgang til naturen. Vi nyder virkelig udendørslivet," sagde hun.

I alt vil omkring 450.000 kvadratmeter skoler, huse, offentlige og kommercielle bygninger blive flyttet inden 2035.

Stefan Mikaelsson, næstformand fra Sametingets bestyrelse, fortalte Euronews, at naturen skal respekteres under flytningen.

"Biologisk mangfoldighed i Arktis er også meget vigtig for kontinentets folk. Vi kan ikke bare stole på Amazonas og lade som om, at ved at beskytte den, kan vi fortsætte vores forbrugsvaner, udvinding af naturressourcer og opnå profit i Arktis i uendelige år," lød det fra ham.