Det er næppe gået mange forbi, at Elon Musk er verdens rigeste mand og leder af Tesla. Under hans ledelse er Tesla blevet en af de mest populære elbilproducenter i Danmark. Samtidig har hans enorme formue og virksomhedens succes vakt nysgerrighed omkring, hvad Teslas medarbejdere egentlig tjener.
Elon Musk har høje krav til sine ansatte og forventer en arbejdsindsats, der matcher hans egen intense tilgang. Ifølge Business Insider bliver medarbejderne opfordret til at arbejde lange timer og lægge ekstra energi i opgaverne, men lønnen afspejler ikke altid den indsats, de lægger.
For analytikere ligger den gennemsnitlige grundløn på cirka 93.000 dollar (omkring 655.000 kroner), mens den maksimale løn kan nå op på 120.000 dollar (cirka 845.000 kroner). Mange ansatte får dog aktier i Tesla, hvilket kan udgøre en betydelig bonus.
“Systemet er designet til at finde fanatikere,” siger en Tesla-medarbejder til Business Insider og tilføjer, at “det er folk, der kunne tjene mere andre steder, men vi vil have folk, der virkelig brænder for at arbejde for Tesla.”
Teslas aktieprogram, som 88 procent af analytikerne deltager i, tilbyder aktier med en gennemsnitlig værdi på 20.000 dollar (cirka 141.000 kroner), som kan stige op til 80.000 dollar (cirka 564.000 kroner), hvilket kan kompensere for den lavere grundløn.
For ingeniører, især nyansatte, er forholdene anderledes. En Tesla-rekrutterer forklarer, at lønstrukturen er designet til at “filtrere dem, der kun ønsker at arbejde uden at engagere sig dybt.”
Ingeniører starter med en gennemsnitlig grundløn på 85.000 dollar (cirka 599.000 kroner), der kan nå op på 108.000 dollar (cirka 761.000 kroner), og kun 68 procent af dem får adgang til aktieordningen.
Virksomhedens kultur prioriterer viljen til at lære og en stærk arbejdsetik fremfor blot faglig dygtighed, hvilket rekruttereren ser som et udtryk for Teslas kompromisløse krav om dedikation.