Doktor advarer om 'usynlig' pandemi: Jeg frygter den mere end Corona

21/08/2023 20:30

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Han advarer om at vi i 2028 vil se tusindvis dø på grund af det.

Mest læste i dag

En britisk pioner inden for kirurgi og sundhedsområde har afsløret en global sundhedstrussel, som han frygter mere end Covid-19.

Dette er blevet rapporteret af avisen Mirror.

Lord Ara Darzi er en banebrydende kirurg, der står bag en række førstegangspræstationer, herunder den første robotassisterede kirurgi i Storbritannien, nøglehulsoperationer og brugen af kunstig intelligens til diagnosticering af brystkræft.

Den skjulte pandemi

I forbindelse med reformerne inden for det britiske sundhedsvæsen, NHS, har hr. Darzi afsløret, hvad han advarer om som den næste potentielle globale sundhedstrussel.

Antibiotikaresistens, som allerede tager livet af over en million mennesker om året, fører til opkomsten af uovervindelige "superbugs".

Dette er det, som sundhedspioneren har beskrevet som mere skræmmende end Covid-19-pandemien, der rystede verden.

Den 63-årige armenskfødte kirurg er så bekymret over truslen fra antibiotikaresistens, at han er i færd med at etablere sit eget center med henblik på at bekæmpe denne "stille pandemi".

Handling er påkrævet nu

Prins William har accepteret at være en af beskytterne for The Fleming Centre, som planlægger at åbne i 2028 i Paddington, London. Prinsen og hr. Darzi mødtes første gang for flere år siden og samarbejdede om en kampagne for mental sundhed blandt medlemmerne af kongefamilien. Hr. Darzi har rost prinsens engagement i at bidrage til globalt indflydelse på dette område.

Åbningen af centret vil markere hundredeåret for Alexander Flemings opdagelse af penicillin, et stof der er blevet en uundværlig del af hverdagen for læger i hele Storbritannien.

Allerede et problem

I et interview med avisen The Times delte han sine bekymringer og planer.

Han udtalte: "I 2028 vil antallet af mennesker, der dør af infektioner resistente over for antibiotika, være på niveau med antallet af dødsfald som følge af infektioner i 1928, før penicillins opdagelse. Bakterier har eksisteret i tre milliarder år, længe før menneskeheden opstod. De har overlevet under alle mulige forhold, fra den frosne verden til ekstrem varme. De har overlevet ved at tilpasse sig gennem mutationer. Antibiotika udgør en ydre trussel mod bakterier, hvilket får dem til konstant at udvikle resistens."

Han tilføjede, at på mange måder var antibiotikaresistens "mere skræmmende" end Covid-19, og han advarede om, at hospitaler kunne ende i situationer, hvor de ikke havde effektive antibiotika til behandling af infektioner - en situation, han allerede har bemærket er ved at ske.

Darzi påpegede, at antibiotika blev overforbrugt, da læger valgte den "nemme løsning" ved at ordinere dem til forkølelse eller influenzalignende symptomer, hvor de i virkeligheden er tiltænkt behandling af bakterielle infektioner.

Det er dog ikke kun et menneskeligt problem; visse dele af verden ser også en overflod af antibiotika i kvægproduktion, hvilket yderligere forværrer problemet.