Reglerne for kørekort er ofte genstand for debat.
Der rejses spørgsmål som: Skal man kunne køre bil som 16-årig? Hvad med som 90-årig? Især reglerne for ældre bilister har været grundigt diskuteret.
Og der er en god grund til dette.
"Vi bliver ældre"
I Sverige har Transportstyrelsen i år frakendt 20.000 kørekort, hvilket er en stigning på 2,6 procent sammenlignet med 2023.
Stigningen skyldes ikke hastighedsovertrædelser, som faktisk er faldende. Derimod er der set en stigning i antallet af sager med sprit- og narkokørsel, hvilket vækker bekymring.
Derudover må vi ikke overse de aldersrelaterede problemer:
"Vi bliver ældre i Sverige, og det kan muligvis bidrage til stigningen," udtaler Mikael Andersson, pressechef i Transportstyrelsen.
Aldersrelaterede helbredsproblemer, der kan påvirke evnen til at køre sikkert, spiller en væsentlig rolle.
Fra januar til juni i år blev 3.600 kørekort frakendt af medicinske årsager, hvilket er det højeste antal nogensinde for denne periode.
Denne tendens handler ikke kun om ældre bilisters evner, men også om, hvorvidt samfundet er forberedt på en aldrende befolkning.
De mange frakendelser på medicinske grunde vedrører primært personer på 75 år eller derover, hvilket peger på et behov for større fokus på sundhed og sikkerhed blandt ældre trafikanter.
Reglerne i Danmark
Diskussionen om kørekortreglerne har været grundig, og derfor er det forståeligt, hvis mange ikke er helt sikre på reglerne for fornyelse af kørekort for ældre.
Ifølge FDM’s hjemmeside:
Kørekort udstedt før 19. januar 2013 er som regel gyldigt indtil du fylder 70 år, hvorefter det skal fornys. For de fleste ældre bilister betyder det, at deres kørekort skal fornyes første gang, når de bliver 70 år. Ved fornyelsen gælder kørekortet som udgangspunkt i 15 år fra udstedelsesdatoen.
Kørekort udstedt fra 19. januar 2013 skal som udgangspunkt fornys efter 15 år fra udstedelsesdatoen, medmindre det er udstedt med en kortere gyldighedsperiode.