Et molekyle, der danner liv, kan være skabt i rummet på iskolde isklumper, mener forskere. Flere forskere tror, at alt liv på jorden blev dannet af molekyler, som kom til jorden fra en meteorit, men hvordan disse molekyler blev dannet i rummet, har været et mysterium.
Nogle af molekylerne er observeret svævende i rummet, hvilket beviser deres eksistens, men forskere ved stadig ikke, hvordan de kom derhen. Det skriver ABC Nyheter.
Specielt ét af disse molekyler, karbonsyre, fangede opmærksomheden hos kemiprofessor Ralf Kaiser ved University of Hawaii og hans kolleger. Kaisers opdagelser blev offentliggjort i videnskabsmagasinet New Scientist.
Karbonsyre er en vigtig aminosyre, som er en byggesten for proteiner, der fører til, at liv skabes. Kaiser opdagede, at karbonsyre sandsynligvis kan dannes på isklumper i rummet.
Han fandt ud af dette ved at tage to komplekse forbindelser, der kan danne karbonsyre - kuldioxid og ammoniak - og placere dem i et køleskab, der kan nå temperaturer ned til over -260 grader celsius. Det er næsten så koldt, som det kan blive. Det absolutte nulpunkt er -273,15 grader.
Derefter hævede de temperaturen langsomt til -211 grader celsius og opdagede, at karbonsyre kunne dannes. Kaiser forklarer, at når karbonsyre først er dannet på isen, kan den finde vej til meteoritter, som derefter rejser videre.
"Til sidst kan de blive indlejret i meteoritter eller asteroider, som kan føre disse forbindelser ind i vores solsystem eller andre solsystemer," sagde Kaiser.
Forskningen kan hjælpe med at øge forståelsen af, hvordan liv kan være opstået i rummet.
"Ved at finde ud af, hvor disse molekylære forløbere befinder sig, og under hvilke forhold de kan dannes, kan vi forudsige, hvor liv kan opstå eller har opstået," tilføjede Kaiser.
Teorien om, at liv opstod i rummet og blev distribueret til planeter af kometer, kaldes 'panspermi-hypotesen', ifølge Science Direct. Denne hypotese siger blandt andet, at molekylerne, der bringes til planeter for at danne RNA, skabes i rummet.