Mange danskere har en tendens til at trykke lidt for hårdt på speederen, og for nogle kan denne vane få endnu større konsekvenser end blot en bøde.
Med indførelsen af nye regler ved årsskiftet er debatten om trafik og afgifter igen blusset op.
Specielt én nyhed har fanget opmærksomheden: fotovogne målrettet lastbiler, der ikke betaler den nye kilometerafgift.
Siden 1. januar 2025 har lastbiler over 12 ton skullet betale en afgift for at køre på store dele af det danske vejnet.
Ordningen dækker foreløbig 10.900 kilometer af statens og kommunernes veje, men vil frem mod 2027 blive udvidet til at omfatte alle landets 75.000 kilometer vej.
Ifølge beregninger vil omkring 75 procent af alle kørte lastbilkilometer være omfattet af afgiften, der koster lastbilerne 1,20 kroner pr. kilometer.
Det skriver Presse-fotos.dk.
For at håndhæve de nye regler er der blevet indsat specialdesignede fotovogne.
Ifølge vejafgift.dk er deres primære opgave at registrere lastbiler, der undlader at betale afgiften.
Fra 1. januar 2025 vil lastbiler på 12 ton og derover betale afgift for at køre på størstedelen af statsvejnettet og dele af det kommunale vejnet (cirka 10.900 kilometer). Det vurderes at dække over cirka 75 procent af det samlede antal kørte kilometer med lastbiler", lyder det fra vejafgift.dk.
Ordningen møder dog kritik fra flere sider.
Organisationen DTL Danske Vognmænd mener, at systemet er ineffektivt og dyrt:
"Der er tale om en ekstrem dyr og særdeles ineffektiv måde at opkræve skat på. Omkostningen til administration svarer til næsten 30 pct. af nettoprovenuet på 1 mia. kr årligt", lyder det fra organisationen.
Kritikken stopper dog ikke her.
Afgiften er nemlig designet ud fra en antagelse om, at 10 procent af lastbiltrafikken vil være eldrevet i 2030, hvilket udelukker anvendelse af biobrændstoffer som biodiesel.
Mens lastbilchauffører mærker presset fra de nye regler, er de ikke alene om at betale mere for at færdes på vejene.
De generelle bilafgifter er steget markant de seneste år, og selv veteranbiler rammes. Kritikken fortsætter således fra mange fronter, men regeringen har slået fast, at kilometerafgiften er en central del af Danmarks grønne omstilling.