Her er den elektriske cykel uden batteri eller opladning

09/07/2024 15:37

|

Nicolai Busekist

Foto: Trac Vu / Unsplash
Den elektriske cykel kan opleve en ny transformation takket være en teknologisk innovation: superkondensatoren, der er en elektronisk komponent, der gør det muligt at undvære batteri og opladning.

Mest læste i dag

Når man vælger en elektrisk cykel, gør batteriet ofte hele forskellen. Udover spørgsmål om ydeevne kræver produktionen sjældne og ofte dyre metaller som lithium, mangan eller kobolt. Metaller, hvis udvinding er kontroversiel og de er svære at genanvende.

Den elektriske cykel 'Pi-Pop', der er udviklet af den franske iværksætter Adrien Lelièvre, bruger en superkondensator til at lagre energi i stedet for batterier. Den leverer energi, når det er nødvendigt.

Med andre ord oplades cyklen ved at træde i pedalerne: lidt på flade strækninger, meget ned ad bakke og slet ikke op ad bakke. Spørgsmål om rækkevidde og antal kilometer på en opladning bliver irrelevant. Det afhænger alt sammen af cyklistens pedalkraft.

En levetid på 10 til 15 år

Ifølge skaberne, som er en lille virksomhed nær Orléans, er superkondensatorens levetid også meget længere: 10 til 15 år mod 3 til 5 år for et klassisk batteri. Det skriver RTS.

En anden fordel er, at denne elektroniske komponent ikke indeholder sjældne metaller, men almindelige materialer. Den består hovedsageligt af aluminium, kulstof, cellulose og polymerer, hvilket gør den lettere at genanvende.

Cyklens vægt ligger desuden inden for gennemsnittet for elektriske cykler, da den lyder på lidt under 22 kilo. Derfor er der ikke noget at sige til dette.

Begrænsninger ved lange stigninger

Bagsiden af medaljen er, at produktionskapaciteten for denne nye type cykel stadig er begrænset. Det franske firma producerer kun nogle få hundrede modeller om året af tredje generation af Pi-Pop, som blev lanceret forrige år.

Ifølge brugere har superkondensatoren også nogle begrænsninger ved lange stigninger, da dens lagerkapacitet er mindre end et klassisk batteri. Endelig er der spørgsmålet om prisen. Du skal forvente at betale omkring 20.000 kroner, hvis du vil have fingrene i denne cykel.