Næsten alle i Danmark har i dag en smartphone i lommen. Denne enhed er ikke bare en traditionel telefon, men muliggør også brugen af internettet og apps. Mange tænker dog ikke over, hvor meget moderne smartphones faktisk overvåger deres brugere.
Brugeren kan give forskellige apps adgang til telefonens oplysninger og dermed personlige data uden at overveje konsekvenserne.
I værste fald ved apps på din smartphone, hvor du befinder dig, hvem du taler og skriver med, og hvem dine kontakter er. Apps kan også have adgang til alle dine billeder og filer på enheden.
Det bekymrende er, at der i stigende grad gemmes andre vigtige personlige oplysninger, som kreditkortoplysninger, på smartphones. En smartphone er praktisk talt en enhed, der indeholder brugerens digitale liv.
En bruger, der er bevidst om sikkerhed, kan forbedre sin enheds databeskyttelse på forskellige måder. Ifølge IT-sikkerhedsekspert Petteri Järvinen er den bedste måde at undgå overvågning på slet ikke at eje en smartphone.
"I så fald er den bedste telefon en gammel Nokia, som kan ringe og sende sms'er, men ikke meget andet. Internetbrug foregår så på en computer - enten en bærbar eller en stationær," sagde Järvinen til Verkkouutiset.
Men hvis man ønsker at have en smartphone, kan man reducere overvågningen ved at træffe bevidste valg. Den første vigtige ting for datasikkerheden er, at man ikke bør downloade unødvendige apps - især ikke sociale medie-apps - da hver app kan indeholde skjulte funktioner.
En anden ting er at minimere datasynkroniseringen med skyen. Det er også en god idé at deaktivere WiFi- og Bluetooth-forbindelser samt placeringstjenester (GPS).
"På denne måde mister man dog en væsentlig del af smartphonens fordele," sagde Järvinen.
Vær forsigtig med tilladelser
Mange apps anmoder om adgang til telefonens oplysninger, som opkaldslogger og kontaktbog. Järvinen advarede mod at give for mange tilladelser.
"Man bør ikke give adgang til telefonens adressebog, da det også kan kompromittere oplysninger om alle i adressebogen," sagde han.
De mest almindelige operativsystemer til smartphones er Apples iOS og Googles Android, som begge kræver oprettelse af en AppleID- eller Google-konto som standard. Järvinen anbefaler at oprette en separat AppleID- eller Google-konto til telefonen.
"Android kan bruges uden en Google-konto, men apps skal så installeres lokalt, hvilket kræver viden og er problematisk med hensyn til datasikkerhed," sagde Järvinen.
Ifølge IT-sikkerhedseksperten må man i et vist omfang acceptere, at den digitale verden medfører ny form for overvågning.
"Det er prisen for brugen af tilsyneladende gratis tjenester og den bekvemmelighed, som for eksempel parkering eller bankforretninger tilbyder. Dog har ens egne valg og vaner en større betydning end enhedens mærke eller teknologi," sagde han.
Selv om man fjerner alle unødvendige apps og nægter tilladelser, garanterer det ikke, at enheden ikke overvåger dig.
"Teleselskabet kan selvfølgelig se telefonens bevægelser på deres netværk, og da AppleID/Google-konto er praktisk talt obligatorisk, får Apple og Google altid nogle oplysninger om brugeren," forklarede han.
Hvad er så bedre for datasikkerheden: iOS- eller Android-telefoner? Ifølge Järvinen er iOS bedre for, da Googles forretningsmodel er baseret på indsamling af data og målrettet markedsføring, men oplysninger er også af interesse for Apple.
"De indsamles mindst til forbedring af egne tjenester," forklarede han.
Järvinen selv bruger flere telefoner og abonnementer, hvilket omfatter alt fra gamle Nokia GSM-telefoner til moderne Android- og iPhone-enheder. De præcise modeller vil han ikke afsløre af hensyn til sin egen datasikkerhed.
"Jeg har brug for forskellige telefoner til at teste tjenester, men også af praktiske grunde. Android-telefoner gemmer alle opkald som filer og viser opkaldets navn fra Fonecta, hvilket iPhone ikke kan," sagde han.
"iPhone har dog en mere brugervenlig grænseflade, og mange mobilapps kommer først til den. Kameraet er også bedre."
Den digitale hverdag er baseret på indsamling af oplysninger
I nutidens digitale verden downloader folk apps og giver dem tilladelser uden at tænke nærmere over, hvilke oplysninger de giver adgang til.
"Nogle er fuldstændig ligeglade og værdsætter kun bekvemmelighed og gratis tjenester. De fylder deres telefon med spil og andre apps, og tænker, at de ikke har noget at skjule, og at deres oplysninger ikke er vigtige," fortalte Järvinen.
På den anden side kæmper nogle mennesker en desperat kamp for at beskytte deres oplysninger, hvilket kan skabe andre problemer.
"For eksempel kan det i visse situationer være nødvendigt og i personens egen interesse at oplyse sit CPR-nummer," afslørede eksperten.
Järvinen minder om, at den moderne digitale hverdag er baseret på indsamling og udnyttelse af data til at levere tjenester.
"E-mail, netbank, hjemmesiders cookie-forespørgsler, butikskort osv. indsamler oplysninger uanset platformen. Smartphones gør bare indsamlingen teknisk nemmere," sagde han.
Det er umuligt at undgå dataindsamling i den digitale verden.
"Det vigtige er at vide, hvilke oplysninger man deler, og hvilken tjeneste man får til gengæld," sagde han.
Så er det værd for en person, der værner om sit privatliv, at anskaffe en smartphone overhovedet? Järvinens svar på spørgsmålet er enkelt: "Nej."