Undersøgelse af 1 million mennesker viste sammenhæng mellem CT-scanninger og øget risiko for kræft

25/07/2024 12:50

|

Nicolai Busekist

Foto: Accuray / Unsplash
Dosis af stråling givet til knoglemarven, hvor blodcellerne produceres, blev beregnet for hver person.

Mest læste i dag

En undersøgelse af næsten en million mennesker fra ni europæiske lande bekræfter en stærk og klar sammenhæng mellem unges eksponering for stråling under CT-scanninger og en øget risiko for blodkræft.

Analysen blev udført af Institut for Global Sundhed i Barcelona (ISGlobal) og offentliggjort i tidsskriftet Nature Medicine'. Det skriver det græske medie Proto Thema.

Undersøgelsen, der var koordineret af International Agency for Research on Cancer, analyserede data fra næsten en million personer, der havde gennemgået mindst én CT-scanning før de fyldte 22 år. Der blev fundet en klar sammenhæng mellem de samlede stråledoser til knoglemarven fra CT-scanningerne og risikoen for blodkræft.

Stråledosen til knoglemarven, hvor blodceller produceres, blev beregnet for hver person. Forskerne kunne derefter bruge nationale kræftregistre til at identificere dem, der udviklede blodkræft over tid.

Resultaterne tyder på, at en typisk CT-scanning i dag (med en gennemsnitlig dosis på ca. 8 mGy) øger risikoen for myeloide og lymfoide maligniteter med ca. 16%.

"I absolutte risikotermer betyder dette, at for hver 10.000 børn, der gennemgår en CT-scanning, kan vi forvente at se cirka en til to tilfælde af kræft inden for tolv år efter scanningen," sagde forfatteren af undersøgelsen, Magda Bosch de Basea fra ISGlobal.

I dag gennemgår mere end en million børn i Europa en CT-scanning hvert år. Selvom stråledoserne fra CT-scanninger er blevet reduceret markant de seneste år, har den omfattende brug af denne undersøgelse i de seneste årtier skabt bekymring i det videnskabelige samfund.

Undersøgelsens resultater understreger behovet for at øge bevidstheden i det medicinske samfund og fortsætte med at anvende strenge foranstaltninger mod stråling - især hos yngre patienter.

Forskerne påpeger, at der er behov for mere arbejde og forskning for at sikre, at data om doser og tekniske parametre systematisk og tilstrækkeligt indsamles i klinikker i realtid, så risikovurderinger kan forbedres yderligere i fremtiden.