Uhygiejnisk vane kan fremme Alzheimers, advarer studie

28/03/2024 08:02

|

Nicolai Busekist

Foto: Shutterstock.com
Studiet udført på mus blev offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Nature.

Mest læste i dag

I forbindelse med nylige undersøgelser er fjernelse af tørret næseslim, populært kendt som næsepilleri, blevet et undersøgelsesemne på grund af en mulig øget risiko for udvikling af Alzheimers og andre former for demens.

Læger fra Griffith Universitetet i Australien har gennemført et studie, hvor de undersøgte forholdet mellem dette og tilstedeværelsen af bakterien Chlamydia pneumoniae i hjernen.

Studiet viste, at Chlamydia pneumoniae kan transporteres direkte fra næsen til hjernen, hvilket udløser sygdomme som Alzheimers. Det skriver mediet Catraca Livre.

"Vi er de første til at vise, at Chlamydia pneumoniae direkte kan finde vej op gennem næsen og ind i hjernen. Der kan den udløse sygdomme som Alzheimers," sagde en af forskerne i en udtalelse fra universitetet.

Selvom eksperimentet blev udført på dyr, tror forskerne, at bakterien også kan nå den menneskelige hjerne. Dette sker, fordi de skader, der er forårsaget ved fjernelse af næseslim, letter bakteriens vej.

Cirkulationen af C. pneumoniae i kroppen udløser et svar fra hjerneceller, som begynder at producere beta-amyloid protein. Høje koncentrationer af dette protein er indikatorer på neurodegenerative sygdomme.

Udover Alzheimers er handlingen med at rense næsen med fingeren blevet forbundet med andre sygdomme, eftersom menneskehænder bærer utallige bakterier. Desuden er det kun ganske få personer, der vasker fingeren, før de stikker den ind i næsen.

"Det er ikke en god idé at pille næse og trække hår ud af den. Hvis du beskadiger næsens foring, kan du øge antallet af bakterier, der kan komme ind i din hjerne," advarer den ansvarlige forsker.

Har du længe haft en tendens til at pille næse eller trække hår ud af din næse? I så fald tyder det på, at det kan være en god idé at stoppe med dette, hvis du ikke vil øge risikoen for at få Alzheimers.