Det er vigtigt at bemærke selv små fysiske ændringer, da de kan være tegn på kræft. Det ændrede udseende af fingernegle er ofte relateret til mangel på f.eks. vitaminer eller andet. Pletter eller riller på fingernegle kan eksempelvis være et tegn på mangel på vitaminer eller mineraler.
Tilstanden af dine fingernegle kan også ses som et tegn på din sundhed af en anden grund: Alvorlige sygdomme - som for eksempel kræft - kan allerede vise sig i et tidligt stadie på fingerneglene.
De første tegn på kræft kan ofte synes harmløse, men bør under ingen omstændigheder ignoreres. Et nærmere kig på fingerneglene kan potentielt redde dit liv.
Tegn på lungekræft - Første tegn på fingerneglene
Følgende ændringer i neglene kan være tegn på alvorlige sygdomme:
fortykkede negle
skøre negle
pludseligt opståede bøjninger
klokkeglasnegle
Fortykkede negle er typiske ved neglesvamp, psoriasis eller eksem. I forbindelse med andre symptomer, som misfarvninger, kan der dog være mere bag.
Når neglene bliver tykkere, hårdere, vokser langsommere og er gule til grågrønne, taler man for eksempel om "Yellow-Nail-Syndrom". Dette er ofte forbundet med lungebetændelse, bronkitis eller et lymfødem, en hævelse, der hindrer lymfestrømmen.
Sygdomme på fingerneglene
Skøre negle flækker meget let - enten på tværs eller langs. Med alderen er det normalt, at neglene bliver mere ødelagte og dermed skrøbelige.
Hos yngre mennesker er årsagen til skøre negle oftere underernæring eller hyppig brug af rengøringsmidler eller neglelakfjerner. Sådanne midler udtørrer hud og negle. Opstår ændringen ret pludseligt, kan det også være tegn på en overaktiv skjoldbruskkirtel eller en leversygdom.
Alle de nævnte symptomer er således grund nok til at få en lægeundersøgelse. Hvis neglene pludseligt bøjer sig eller bliver til såkaldte 'klokkeglasnegle', er det på tide at gå til lægen.
Sidstnævnte optræder normalt i forbindelse med såkaldte trommestikfingre. Her bliver enderne af fingrene tykkere, og fingerneglene træder frem.
Derfor har klokkeglasneglene fået deres navn: De buer sig både på langs og på tværs, hvorved neglene ser større og rundere ud, hvorfor de minder om glasset på et ur. Ofte er neglene også blåligt misfarvede.
Klokkeglasnegle: Symptomer og årsager
Årsagen til klokkeglasnegle er ifølge fagfolk kronisk iltmangel i vævet. Fingrene bliver derfor ikke ordentligt forsynet med blod. Kroppen danner derfor flere kapillærer, små blodkar, for at opretholde blodcirkulationen - men det fungerer ikke, da blodcirkulationen er forstyrret af en helt anden grund.
De ekstra kapillærer fører til fortykkelse af fingre og delvist også tæer. Neglen kan i sidste ende ikke vokse normalt, og der dannes klokkeglasnegle.
Ofte optræder denne ændring ved lungesygdomme, herunder lungekræft. Hvis der udvikles et bronkialkarcinom, en ondartet tumor i lungerne, kan den vedvarende iltmangel føre til klokkeglasnegle. Det kan også ske ved andre akutte eller kroniske lungesygdomme som lungefibrose, lungeemfysem eller tuberkulose.
I sjældne tilfælde kan også en hjertesygdom forstyrre blodcirkulationen på denne måde, for eksempel hjerteinsufficiens, hjertefejl med højre-venstre shunt, hjertetumorer eller inflammation i hjertet.
Selvom hjertet og lungerne forsyner os med ilt, er de ikke de eneste organer, der kan forårsage iltmangel i fingrene. Følgende sygdomme kan også ligge bag klokkeglasnegle:
Leverlidelser, især levercirrose
Kroniske tarmsygdomme som Morbus Crohn eller colitis ulcerosa
Stofskiftesygdomme, især cystisk fibrose
Nervelammelse eller nerveskader (kan også kun påvirke enkelte fingre)
Indånding af gifte, for eksempel asbest, klorin eller svovldioxid
Hvis dine fingernegle pludselig er deformerede, er det altid en god idé at gå til lægen. I sig selv er det ikke farligt, men årsagen kan være meget alvorlig. Hvis det faktisk er lungekræft, der ligger bag de buede negle, kan de berørte blive behandlet i tide.
Dette symptom viser sig oftest i en tidlig fase af tumoren. Virkningerne af kemoterapi skal ikke undervurderes for kroppen. Men stadig er denne behandling en af de vigtigste midler i kampen mod sygdommen.