Tal bekræfter sammenhæng mellem p-piller og alvorlige bivirkninger

18/04/2024 06:54

|

Nicolai Busekist

Foto: Shutterstock.com
Prævention kan være et godt valg for mange og endda forebygge visse sygdomme. Men en stor undersøgelse med 250.000 kvinder viser igen en sammenhæng med alvorlige psykiske lidelser.

Mest læste i dag

Ændringer i appetit, forstyrret søvn og en tung følelse af håbløshed. Symptomer på depression kan være mange og forskellige, men det anslås at ramme op til 25 procent af kvinder og 15 procent af mænd i løbet af deres liv.

Det er kendt, at p-piller og andre hormonelle præventionsmidler kan øge risikoen for depression. Det er især tilfældet hos meget unge kvinder. Et stort svensk studie fra Uppsala Universitet har nu kvantificeret sammenhængen.

Forskerne fulgte 264.557 kvinder fra den store biomedicinske database UK Biobank, som indsamler sundhedsoplysninger fra britiske borgere.

I datasættet søgte forskerne information om kvindernes brug af p-piller, tidspunktet for deres første diagnose for depression, og første gang de oplevede symptomer på den psykiske lidelse uden at være diagnosticeret.

Præventionsmidlet i undersøgelsen var en p-pille med to hormoner: et stof, der ligner det naturlige hormon progesteron, kaldet progestagen, og hormonet østrogen.

Stor forskel mellem teenagere og voksne

Blandt 24.750 kvinder i datasættet blev depression diagnosticeret. Ifølge studiet oplevede kvinder, der begyndte at bruge p-piller som teenagere, 130% flere symptomer på depression end kvinder, der aldrig havde taget p-piller.

Blandt voksne brugere af p-piller var der 92% højere forekomst af depressive symptomer. Forskerne tilskriver den øgede risiko blandt unge til forskellige faktorer.

Teeenageårene er en kritisk periode præget af væsentlige biologiske, psykologiske og sociale forandringer, der gør mennesker mere sårbare over for psykiske problemer, fortæller hovedforsker Therese Johansson fra afdelingen for immunologi, genetik og patologi ved Uppsala Universitet til Illustreret Videnskab.

Symptomerne aftog, hvis kvinderne fortsatte med at bruge pillen efter de første to år.

Teenagerne i undersøgelsen bevarede dog en øget forekomst af symptomer - selv efter de var stoppet med p-pillen, hvilket forskerne ikke observerede hos de voksne brugere.

Forskerne understreger, at de fleste kvinder kan tåle præventionsmidlerne uden negative virkninger på deres humør, og at p-piller derfor kan være et godt valg for mange - også med hensyn til forebyggelse af visse sygdomme som æggestok- og livmoderkræft.

Ifølge dem viser resultaterne dog, hvor vigtigt det er, at sundhedspersonale informerer kvinder godt om risikoen for depression.

"Vores studie understreger behovet for yderligere forskning og vurdering af mentale sundhedsfaktorer ved overvejelse af brug af p-piller," forklarer forskningsleder Therese Johansson til Wetenschap in Beeld.